Страните от Г-7 се споразумяха по съвместна рамка за предоставяне на дългосрочни гаранции по сигурността на Украйна, съобщава "Файненшъл таймс".

Целта е да я превърнат във военна крепост за отблъскване на руската агресия - обещание, което според президента Володимир Зеленски ще помогне на страната по пътя ѝ към членство в НАТО.

Предвиждат се доставки на "модерно военно оборудване в сухопътни, въздушни и морски области", обучение на украинските сили, споделяне на разузнавателна информация и помощ за киберотбрана. В замяна Киев ще се ангажира с реформи, включително на своята съдебна система и граждански контрол върху армията.

Ангажиментите идват в момент, когато Зеленски присъства на срещата на върха на лидерите на страните от НАТО в Литва в опит да събере повече подкрепа за армията си, която се бори с руските нашественици.

"Разбираме, че най-добрата гаранция за Украйна е да бъде в НАТО. По пътя ни към НАТО бихме искали гаранции за сигурност, и то за постоянно, така че отношенията ни със западните страни да станат още по-силни", подчерта украинският лидер.

Зеленски: Резултатите от срещата на НАТО са добри, но не идеални

Зеленски: Резултатите от срещата на НАТО са добри, но не идеални

НАТО заяви във вторник, че Украйна ще бъде добре дошла в алианса, но не посочи дата или точни условия.

Страните извън Г-7 също се насърчават да съгласуват собствените си ангажименти за сигурност с Украйна.

"Днешната рамкова декларация и гаранциите за сигурност ще отворят възможност за силни двустранни ангажименти", посочи Зеленски.

Коментарът му преди официалното изявление отбеляза забележимо променения тон от страна на украинския лидер, който вчера разкритикува "абсурдното" решение на съюзниците от НАТО да не предложат на Украйна покана или график за присъединяване към Алианса.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства Зеленски на срещата с думите: "Днес се срещаме като равни. Очаквам с нетърпение деня, в който ще се срещнем като съюзници".

Столтенберг, застанал до Зеленски на пресконференция, призова за "надеждни мерки за сигурността на Украйна, така че историята да не се повтори".

"Затова приветствам, че много съюзници днес ще се ангажират да предоставят дългосрочна помощ за сигурността на Украйна", посочи той.

Русия: Унижението на Зеленски на срещата на НАТО е част от играта на Запада

Русия: Унижението на Зеленски на срещата на НАТО е част от играта на Запада

Показването на украинския лидер в поза на зависимост било част от плана

Днес Зеленски присъства на учредителната среща на Съвета Украйна-НАТО заедно с лидерите на всички 31 държави от НАТО и Швеция, която е в процес на присъединяване.

Западни официални лица посочват, че ангажиментите за сигурност ще помогнат на Украйна да освободи територии, окупирани от руските сили, и да модернизира армията си. Те също ще послужат като уверение за Киев, че подкрепата ще продължи независимо от политическите промени в западните страни.

Говорейки на срещата на върха на НАТО във Вилнюс след учредителната среща на съвета НАТО-Украйна, Американският президент Джо Байдън каза, че западните нации поемат дългосрочни ангажименти за украинска помощ за сигурността, докато Украйна продължава процес, който ще доведе до пълноправно членство в скоро- бъдещ 31-членен блок.

"Това започва процес, чрез който всяка от нашите нации и всяка друга нация, която желае да участва, ще договори с него дългосрочни двустранни ангажименти или ангажименти за сигурност към Украйна. Ще помогнем на Украйна да изгради силна и способна отбрана по суша, въздух и море..., която ще наложи стабилността в региона и ще възпира всяка и всички заплахи", каза той.

Съгласно съвместната декларация страните от Г-7 ще разширят обучението и военните учения и ще развият индустриалната база на Украйна.

Обещанията имат за цел да демонстрират дългосрочния ангажимент на Запада към Украйна, докато членовете на НАТО остават разделени относно пътя на страната към членство. Мерките за сигурност обаче едва ли ще изгладят напълно разногласията за бъдещето на Украйна сред 31-те страни членки на НАТО. След като по-рано тази седмица Турция се отказа от съпротивата си срещу кандидатурата на Швеция, се очаква скоро Стокхолм да се присъедини.

Ангажиментите ще струват скъпо и изискват консултации между лидерите и съответните им парламенти. Въпреки че западни служители твърдят, че диалогът трябва да надживее изборните цикли в страните членки, планът почти сигурно ще бъде уязвим от нестабилна политика.

Зеленски постави три приоритета на срещата на НАТО във Вилнюс

Зеленски постави три приоритета на срещата на НАТО във Вилнюс

Той иска военна помощ, гаранции за сигурност и членство в НАТО