Bloomberg съобщава, че служители на Пентагона, които са работили заедно с Украйна и специалисти от компанията SpaceX на Илон Мъск, са успели да блокират незаконното използване на сателитни комуникационни терминали Starlink от руските военни.

Украинската армия използва много от тези терминали на фронта, а според съобщенията руската армия може да ги използва за собствени нужди от известно време.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ по космическите въпроси Джон Плъмб каза пред Bloomberg, че проблемът с неоторизиран достъп на руските военни е решен.

"Успешно спряхме руснаците да използват [терминалите] досега, но съм уверен, че Русия ще продължи да се опитва да намери начини да използва Starlink и други търговски комуникационни системи", каза Плъмб.

В публикацията се казва, че някои руски сайтове продължават да рекламират терминали Starlink - докато техните продавачи съобщават, че абонаментите в такива случаи се издават на жители на европейски страни. Те пишат, че системата няма да работи дълбоко в Русия, но ще позволи комуникация в граничните райони, включително в окупираната територия на Украйна.

Тази седмица обаче руските потребители на Starlink започнаха да се оплакват от безпрецедентни комуникационни проблеми, пише Bloomberg.

Изданието припомня, че до май 2022 г. Украйна получи 10 хиляди терминала Starlink. По-късно Пентагонът възложи на SpaceX годишен договор на стойност 23 милиона долара; той изтича през май тази година, добавя Bloomberg.

Буданов: Руските войски в Украйна използват хиляди терминали Starlink

Буданов: Руските войски в Украйна използват хиляди терминали Starlink

Така комуникациите им стават по-защитени