Руските войски в Украйна използват хиляди сателитни комуникационни терминали Starlink, произведени от SpaceX на Илон Мъск, каза шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов пред Wall Street Journal.

Генерал-лейтенант Кирило Буданов каза, че руските войски са комуникирали по системата Starlink "от доста дълго време" и са придобили терминалите от частни руски фирми, които са ги закупили от посредници.

Посредниците, каза той, доставят оборудването в Русия през съседни страни, включително бивши съветски републики.

Агенцията на Буданов каза пред Ройтерс в понеделник, че руските войски са комуникирали през Starlink на фронтовата си линия, но не разкрива степента, до която терминалите са били използвани.

Украйна разчита в голяма степен на Starlink, като каза миналата година, че около 42 000 терминала са били използвани от военните, болниците, бизнеса и хуманитарните организации, като Пентагонът е помогнал за финансирането на достъпа на украинските сили.

Руското посолство и SpaceX не отговориха веднага на исканията за коментар.

Starlink заяви, че не прави никакъв бизнес във или с Русия. Компанията не отговори на имейл по-рано тази седмица с въпрос дали може категорично да изключи използването на системата от руските войски в Украйна.

Пенсионираният бригаден генерал от британската армия Бен Бари каза пред Ройтерс, че ако руските сили използват Starlink, техните комуникации ще бъдат по-сигурни и по-трудни за пробиване от Украйна и нейните съюзници.

Украйна: Русия купува терминали Starlink от арабски страни

Украйна: Русия купува терминали Starlink от арабски страни

Главната дирекция за разузнаване публикува аудиозапис на двама руски войници