Илън Мъск отрече да е продавал своята интернет услуга Starlink на Русия, съобщава Ал-джазира. Преди дни Украйна заяви, че терминалите са били използвани от руски войски на фронтовата линия.

В публикация в социалната мрежа "X" ( бивш Twitter) Илон Мъск определи твърденията на Украйна като фалшива новина. Доколкото ми е известно, никакви услуги на Starlink не са продавани пряко или косвено на Русия, подчерта той.

Москва също отхвърли твърдението на Киев, че терминалите на Starlink са били внесени контрабандно в Русия и са били използвани на "систематична" основа в окупирания от Русия Донецк. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Starlink не е сертифициран за използване в Русия. По думите му услугите на Starlink не могат да бъдат доставени в Русия.

По-рано този месец украинската военна разузнавателна агенция съобщи, че прихванатите разговори между руските сили разкриват, че терминали Starlink са били разположени сред войски, действащи близо до градовете Клишчиевка и Андриевка. Според говорителят на агенцията Андрий Юсов терминалите на Starlink влизат в Русия чрез паралелен внос, а не чрез официални канали.

Киев: Русия купува терминали Starlink чрез трети страни

Киев: Русия купува терминали Starlink чрез трети страни

Това каза говорителят на украинската военна шпионска агенция Андрий Юсов