Най-вероятно Конгресът на САЩ ще може да завърши преговорите и да одобри нова помощ за Украйна в средата на декември, почти два месеца след като президентът Джо Байдън за първи път поиска 61 милиарда долара в подкрепа на Киев, съобщава Bloomberg.

Партизанските борби може да доведат до това Конгресът да обмисли помощ чак след Нова година, въпреки предупрежденията на говорителя на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, че САЩ изчерпват ресурсите си, за да помогнат на Украйна, пише агенцията. Засега Съединените щати могат да финансират помощта за Украйна от приблизително 5,4 милиарда долара, които се появиха в резервите им поради надценяване на цената на вече предоставената американска помощ.

"Това е активен фронт и способността ни да продължим да подкрепяме Украйна е все по-заплашена", каза Кърби.

Байдън подписва временния бюджет без помощ за Украйна и Израел

Байдън подписва временния бюджет без помощ за Украйна и Израел

Мярката цели предотвратяване на спирането на работата на федералната администрация

Поддръжниците на Украйна в Конгреса остават убедени, че военната помощ на САЩ за Киев ще бъде одобрена. Сенатор Майкъл Маккол каза пред Bloomberg, че "няма шанс" помощта да не бъде одобрена: "Това е твърде важно."

Председателят на Сената Чък Шумър каза, че въпросът за помощта за Украйна ще бъде поставен на гласуване след почивката за Деня на благодарността, тоест в края на ноември.