Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, осигуряващ временно финансиране на федералното правителство, което му позволява да избегне спиране, съобщава Би Би Си.

Подписаният документ предвижда финансиране на работата на федералните ведомства до 19 януари 2024 г. и не съдържа помощ за Украйна и Израел.

На 30 септември Байдън вече успя да избегне спиране на работата на правителството, като одобри временен бюджет за 45 дни. Помощта за Украйна също не беше включена в него тогава, а войната между Израел и "Хамас" още не беше започнала.

Президентът Байдън по-рано поиска от Конгреса незабавно да отпусне 106 милиарда долара, от които повече от половината ще отидат за Украйна, а останалите за Израел, Тайван и за защита на границата с Мексико.

Освен това администрацията на Байдън се стреми да обвърже помощта за Израел и Украйна в един законодателен акт, а не поотделно. Това обаче доведе до неприемането на законопроекта, като вместо това прие помощ само за Израел. Този законопроект обаче изобщо не беше гласуван в Сената, където демократите имат мнозинство.

Припомняме, че новият председател на Камарата на представителите, привърженикът на Тръмп Майк Джонсън, още след избирането си каза, че би искал първо да отпусне спешна помощ за Израел и отделно да се обсъди Украйна.

Когато Джонсън беше член на парламента, той гласува против военната помощ за Украйна.

Планът на ЕС за 20 милиарда евро военна помощ за Украйна удря на камък

Планът на ЕС за 20 милиарда евро военна помощ за Украйна удря на камък

Много страни - включително Германия - са изразили резерви относно ангажирането на големи суми за години предварително