Камарата на представителите на Съединените щати прие мярка за временно финансиране в опит да избегне спирането на правителството, когато текущото финансиране изтече.

Законопроектът беше одобрен с 336 гласа "за" срещу 95 "против" с цел да запази финансирането на федералните агенции до 19 януари, като даде на законодателите повече време да постигнат споразумение по бюджета за следващата година.

Законопроектът не предвижда допълнителна помощ за Украйна или Израел.

"Двуетапният план удължава финансирането до 19 януари за приоритетни области, включително военни разходи, въпроси на ветераните, транспорт, жилища и Министерството на енергетиката.

Останалата част от правителството - всичко, което не е обхванато от първата стъпка - ще бъде финансирано до 2 февруари ," се посочва в официалното съобщение.

Държавното финансиране приключва на 17 ноември, дотогава новият законопроект трябва да бъде одобрен от Сената.

Сега законодателството се премества в Сената, където лидерите на демократите и републиканците изразиха подкрепата си за мярката срещу шътдауна.

Лидерите на демократите в Камарата на представителите на Съединените щати във вторник изразиха подкрепа за плана на председателя на Камарата Майк Джонсън да запази правителственото финансиране поне до 19 януари.

Байдън обвини крайнодесните републиканци за евентуалния шътдаун

Байдън обвини крайнодесните републиканци за евентуалния шътдаун

Нова криза за Белия дом

Лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис, Катрин Кларк (вдясно), председателят на фракцията на Демократическата партия Пийт Агилар и заместник-председателят Тед Лиу заявиха в изявление, че членовете на тяхната партия "многократно са формулирали, че всяка продължаваща резолюция трябва да бъде определена на нивото на разходите за фискалната 2023 г., да бъдат лишени от вредни съкращения и без крайнодесни политически политици" и че законопроектът на Джонсън "отговаря на тези критерии".

Белият дом търси краткосрочно финансиране, за да избегне шътдаун

Белият дом търси краткосрочно финансиране, за да избегне шътдаун

Ако не се предприемат действия преди началото на следващата фискална година на 1 октомври

Демократите призоваха републиканците да "ускорят допълнителното финансиране на националната сигурност и вътрешната политика, поискано от президента Джо Байдън" и "най-накрая да работят с Демократическата група и Сената по всичките дванадесет законопроекта за бюджетни кредити по начин, съвместим със Закона за двупартийната фискална отговорност".