Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Майкъл Блумбърг разкритикува остро американския президент Доналд Тръмп за отказа му да "води" по отношение на климатичните промени.

Милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк обяви плана си за справяне с климатичните промени, като си поставя за цел "ускоряване на прехода към икономика, в чиято основа стои 100% чиста енергия" до 2050 г., като се започне с 50% намаляване на въглеродните емисии до 2030 г.

Блумбърг: Не можем да си позволим преизбиране на Тръмп

Блумбърг: Не можем да си позволим преизбиране на Тръмп

Постави си за цел да победи държавния глава

"Президентът отказва да води по отношение на климатичните промени, така че останалите трябва да го направим", подчерта Блумбърг.

Миналия месец Белият дом официално уведоми Организацията на обединените нации (ООН) за оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата от 2015 г., след като Тръмп обяви решението през 2017 г. и с това САЩ станаха втората страна в света след Сирия, която не е част от глобалното споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до доста под 2 градуса по Целзий до 2100 г. в сравнение с нивата отпреди индустриалната епоха.