Продължават сраженията в Северодонецк, въпреки че руските военни се опитаха да превземат града до неделя, когато се отбелязва Денят на града. Украинските власти не потвърждават информацията, разпространена вчера от руските сили, че градът вече е под техен контрол.

Ръководителят на Луганската военна администрация Серхий Гайдай опровергава чеченския лидер Рамзан Кадиров, който с видео в социалните мрежи заявява, че неговите бойци са въвели пълен контрол над Северодонецк.

Вчера вечерта Рамзан Кадиров написа в Телеграм канала си: "Всичко! Северодонецк е под наш пълен контрол. Фашистите са победени. Всичките им позиции са унищожени. Градът е освободен. Жителите могат да дишат спокойно. Отсега нататък нищо не ги заплашва."

Гайдай заявява тази сутрин, че боевете в града продължават. По негова информация руската група все още се укрива в хотел "Мир" в покрайнините на града, но е редовно обстрелвана от украинските сили.

Ще стане ли Северодонецк втори Мариупол?

Ще стане ли Северодонецк втори Мариупол?

Луганска област остана без снабдяване с газ, вода и осветление

Продължават и ударите по Лисичанск, където е съборена многоетажна жилищна сграда тази нощ. Един човек е загинал на място, а четирима местни жители са настанени в болница с различни по тежест наранявания. При въздушен удар е разрушено кино "Дружба", повредени са 22 къщи, убити са двама души, а четирима са ранени.

В Донецк боевете продължават по цялата фронтова линия. "В посока Донецк руските войски провеждат настъпление, като използват ракети, артилерия и оборудване за електронна война", гласи сводката на украинския армейски щаб от тази сутрин.

Русия засилва своята групировка, използвала е ударни самолети край Диброва и се опитва да се закрепи в района на Лиман.

Украинските сили може да се оттеглят от Северодонецк и Лисичанск

Украинските сили може да се оттеглят от Северодонецк и Лисичанск

Има опасения да не бъдат обградени

В посока Северск руските въоръжени сили обстрелват с минохвъргачки отбранителни позиции в Сумска област.

В Харковското направление руската армия съсредоточава усилията си върху задържането на позициите си. Извършен е обстрелът по гражданската инфраструктура в районите на Черкаски Тишки, Руски Тишки, Петровка и Тернова.

Тази сутрин руските военни отново обстрелват град Николаев, като удари са нанесени по жилищни райони, твърдят местните власти. До момента е известно, че са ранени най-малко шестима цивилни.

В Херсонска област критична е ситуацията в Чернобайвка.

Заплахата от ракетни и въздушни удари по украински инфраструктурни обекти от територията на Беларус, където се провеждат учения, остава. През нощта в Киевска област на няколко пъти бе обявявана тревога за въздушна опасност.

За да компенсира загубите си, Русия подсилва групировката с изведени от експлоатация остарели оръжия и военно оборудване, по-специално танкове Т-62 и бронетранспортьори БМП-1.

ISW: Русия лекомислено пилее бойна мощ за превземането на Северодонецк

ISW: Русия лекомислено пилее бойна мощ за превземането на Северодонецк

Кремъл ще се хвали, че е превзел Луганска област, смятат експерти

Украинските власти съобщават, че в Крим е прекратен приемът на цивилни в болничните заведения, за да се освободят легла за ранените. Интензивно се събира и кръв за даряване, необходима за лечението на ранените.