Губернаторът на източната Луганска област на Украйна, която почти изцяло падна под руски контрол, каза в петък, че е възможно силите на Киев да бъдат принудени да се оттеглят от последния джоб на съпротива, за да не бъдат обградени, предава Ройтерс.

"Руснаците няма да могат да превземат Луганска област през следващите дни, както прогнозираха анализаторите", написа губернаторът Сергей Гайдай в публикация в своя канал в "Телеграм" , имайки предвид близко разположените един до друг градов Северодонецк и Лисичанск.

"Ще имаме достатъчно сила и ресурси, за да се защитим. Възможно е обаче, за да не бъдем обкръжени, да трябва да отстъпим", каза той.

Сутринта бе съобщено, че руските военни вече контролират над 95% от Луганска област и през следващите дни усилията вероятно ще бъдат насочени към пълното превземане на Северодонецк и до дни вероятно до този град и съседния Лисичанск ще бъдат изцяло обкръжени.

Припомняме, че още през 2014 година проруските сепаратисти отцепиха знаичтелна част от Луганска област, заедно с областния център Луганск и формираха т.нар. Луганска народна република (ЛНР) - марионетно образувание, което беше признато от Русия за независима държава на 21 февруари, заедно със съседната т.нар. Донецка народна република (ДНР). Именно "молба за помощ" на тези две "републики" стои в основата на руските военни действия в Украйна. 

След като първоначално Русия нахлу в Украйна на широк фронт и се насочи към големите градове Киев и Харков, които не успя да превземе, Москва промени задачите си и се фокусира върху Донбас, а в последствие добави към целите си и Южна Украйна.

Битката за Донбас - Русия започна мащабна офанзива

Битката за Донбас - Русия започна мащабна офанзива

Фронтовата линия мина и през град Лиман