След успешно тестване в САЩ, Украйна скоро ще получи първата си голяма партида бомби с голям обсег, произведени от Boeing, предава "Ройтерс", цитирайки  източници, запознати с въпроса.

Те могат да пристигнат на бойното поле още в сряда, съобщи "Политико".

Новата планиращата бомба на боинг (GLSDB) ще позволи на украинската армия да удря цели на два пъти по-голямо разстояние, достигано от ракетите, които сега изстрелва от доставената от САЩ високомобилна артилерийска ракетна система (HIMARS) и може да принуди Русия да премести доставките още по-далеч от фронтовите линии.

Тестовете на новоизградения GLSDB се състояха на 16 януари в тестовия полигон на военновъздушната база Еглин във Флорида, казаха източници на Ройтерс лице, запознати с теста. Според тях, шест бомби са били изстреляни като част от ранния сутрешен тест над Мексиканския залив.

Планът включва пускови установки и десетки бойни глави да бъдат преместени в Украйна чрез въздушен транспорт.

Моментът на доставката и крайното им разгръщане е тайна, за да се запази елементът на изненада. Говорител на Пентагона отказа коментар.

За администрацията на Байдън решението да изпрати GLSDB в Украйна представлява алтернативa на ATACMS, която администрацията досега е предоставила само в малки количества.

Доставените на Украйна ракети ATACMS са вече изчерпани.

"Форбс": САЩ дават на Украйна нови умни бомби

"Форбс": САЩ дават на Украйна нови умни бомби

Подкрепа срещу руската агресия

Новите планиращи бомби, макар и не толкова мощни, са много по-евтини, по-малки и по-лесни за разгръщане от ATACMS, което ги прави много подходящи за голяма част от това, което Украйна се надява да постигне: прекъсване на руските операции и създаване на тактическо предимство.

"Отдавна е минало време за намиране на креативни средства за осигуряване на способността и капацитета, необходими за нанасяне на дълбоки удари и често зад руските линии", каза Том Карако, експерт по оръжия и сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Когато Boeing представи оръжието на командирите миналата година, те представиха "ускорена деветмесечна опция" за доставка, която изискваше освобождаване на изпълнителя от задълбочен преглед, който гарантира, че Пентагонът получава възможно най-добрата сделка.

Пентагонът заяви публично, че финансирането е одобрено през февруари , договорът за започване на производството е подписан месец след това, казаха американски служители пред "Ройтерс".

Тъй като за GLSDB вече е платено, оръжието може да избегне неотдавнашния спор за финансиране от Конгреса относно продължаващите доставки на оръжия за Украйна.

Boeing, главният изпълнител на оръжието, не отговори на искане за коментар.

Путин: Украйна е свалила Ил-76 с американска система "Пейтриът"

Путин: Украйна е свалила Ил-76 с американска система "Пейтриът"

Русия настоява за международно разследване