Украйна е използвала доставена от САЩ система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да свали руския военнотранспортен самолет Ил-76 миналата седмица в района на Белгород. Това обяви президентът Владимир Путин, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че Русия, подобно на Украйна, иска международно разследване на инцидента.

"Самолетът е свален - и това е категорично установено - от американска система "Пейтриът" - експертизата вече го установи", подчерта Путин.

"Настояваме да се проведе международно разследване. Никоя международна организация не желае да направи това", добави той.

По негови думи Украйна е изстреляла две ракети по самолета.

На 24 януари самолет Ил-76 на руските въздушно-космически сили се разби в Белгородска област, на границата между Русия и Украйна. При авиокатастрофата загинаха 65 украински военнопленници, както и шестима членове на екипажа на самолета и трима придружаващи служители.

Руското разследване: Ил-76 е паднал от външно въздействие

Руското разследване: Ил-76 е паднал от външно въздействие

Данните от черната кутия изключват всички други възможни версии

Москва обвини Киев за свалянето на самолета.

Главното разузнавателно управление на Украйна потвърди, че е била планирана размяна на пленници за деня на катастрофата, но уточни, че Киев "няма информация за броя на транспортните средства, маршрутите и начина, по който ще бъдат доведени затворниците".

Още на 26 януари, на втория ден от самата катастрофа, Руският следствен комитет, който е водещ в разследването на катастрофата, обяви, че украинска ракета, изстреляна от Харковска област, която не се намира изцяло под контрола на руската армия, е причината за катастрофата.

Русия не изключва Западът да е съучастник в свалянето на Ил-76

Русия не изключва Западът да е съучастник в свалянето на Ил-76

Ако се потвърди, че при атаката са били използвани американски или германски оръжия

Между Украйна и Русия се разви спор дали е имало предупреждение за навлизане на такъв хуманитарен авиорейс в чувствително въздушно пространство. Според Москва такова предупреждение е било направено е 15 минути преди самолета да навлезе в опасната територия, а Киев отрича.

И до този момент Русия не е предоставила доказателства на Киев за това на борда на Ил-76 да са се намирали украински военнопленници с изключение на списък с имена, който обаче и бе публикуван неофициално от журналисти още в същия ден на катастрофата.