Катастрофата на Ил-76 е предизвикана от външно въздействие. Това показват данни от черните кутии, извлечени от разследващите в Русия. Новината съобщава държавната агенция ТАСС с позоваване на свои източници.

"Данните от черната кутия изключват всички други възможни версии за катастрофата на Ил-76 и потвърждават, че самолетът е бил подложен на външно въздействие, тоест е бил свален във въздуха. Всичко е очевидно", каза събеседникът на агенцията. Анализът на данните от черната кутия продължава, но работата е вече към своя край.

В цитата от правоохранителните органи няма посочване на източника на това външно въздействие, макар че в първото изречение да се посочва, че самолета Ил-76 е бил свален от украинските въоръжени сили.

Още на 26 януари, на втория ден от самата катастрофа, Руският следствен комитет, който е водещ в разследването на катастрофата, обяви, че украинска ракета, изстреляна от Харковска област, която не се намира изцяло под контрола на руската армия, е причината за катастрофата на самолета. Според руската версия с Ил-76 са превозвани десетки украински военнопленници, които са били подготвени за включване в договорен обмен с Киев. Русия твърди и че всички на борда на самолета, включително и 7-8 души персонал са загинали.

Украйна не вярва на списък с имена на военнопленници, загинали с Ил-76

Украйна не вярва на списък с имена на военнопленници, загинали с Ил-76

Кирило Буданов: Киев не разполага с надеждна информация кой и какво е имало на борда на самолета

Между Украйна и Русия се разви и спор дали е имало предупреждение за навлизане на такъв хуманитарен авиорейс в чувствително въздушно пространство. Според Москва такова предупреждение е имало, направено е 15 минути преди самолета да навлезе в опасната територия, а Киев отрича.

Също така властите и военните в Киев призоваха да се проведе международно разследване на катастрофата, което Москва отхвърли като възможно това.

И до този момент Русия не е предоставила доказателства на Киев за това на борда на Ил-76 да са се намирали украински военнопленници с изключение на списък с имена, който обаче и бе публикуван неофициално от журналисти още в същия ден на катастрофата.

Русия не изключва Западът да е съучастник в свалянето на Ил-76

Русия не изключва Западът да е съучастник в свалянето на Ил-76

Ако се потвърди, че при атаката са били използвани американски или германски оръжия