Представители на въоръжените сили на Украйна и Службата за сигурност съобщиха, че са провели среща с роднини и близки на украински военнопленници. Координационният щаб за лечение на затворниците потвърди, че Русия е предала на украинската страна списък с 65 пленени украински военни, които е трябвало да бъдат разменени на 24 януари, пише "Украинска правда". Самата размяна не се случи след катастрофата на руския военнотранспортен самолет Ил -76 над Белгородска област.

Русия твърди, че самолетът е превозвал 65-те украински войници и е бил свален от ракета, изстреляна от украинските въоръжени сили от района на Харков. Украйна не е потвърдила, че нейната армия е свалила Ил-76, нито пък твърденията на Москва кой и какво точно е имало на борда. Версията на двете страни се разминава и по отношение на това уведомена или не е била Украйна за чувствителния полет в близост до границата и фронтовата линия. Москва твърди, че е изпратила предупреждение 15 минути преди навлизането на самолета в опасната зона.

Според Координационния щаб, секретарят Дмитрий Усов и казал, че "руската страна след многократни искания е дала отговор с голямо закъснение, като се е позовавала на един от списъците, публикувани по-рано върху руските пропагандни ресурси".

Малко след самолетната катастрофа главният редактор на руския телевизионен канал RT Маргарита Симонян публикува в канала си в Telegram списък с украински военни, които според нея са били на борда на катастрофиралия Ил-76.

Русия откри черните кутии на разбилия се Ил-76

Русия откри черните кутии на разбилия се Ил-76

Те са в добро състояние и вече са предадени на разследващите

"Координационният щаб от своя страна потвърждава, че 65 украински защитници от този списък наистина са били планирани да бъдат върнати в Украйна като част от планирания обмен на 24 януари", се казва в изявлението.

Щабът обаче настоява, че все още няма потвърдена информация, че тези хора са били в катастрофиралия самолет.

"Разпитаните роднини на украинските защитници от посочения списък, след като се запознаха с видеоматериалите, показани от руските пропагандисти, уж от мястото на самолетната катастрофа, все още не са открили никакви особени признаци, които да сочат на техни близки", се казва в съобщението на щаба.

Русия не изключва Западът да е съучастник в свалянето на Ил-76

Русия не изключва Западът да е съучастник в свалянето на Ил-76

Ако се потвърди, че при атаката са били използвани американски или германски оръжия

В петък руският следствен комитет съобщи, че на мястото на катастрофата са открити документи на украински военнопленници, които са загинали в катастрофата, и "характерни татуировки по определени части от телата на жертвите". Подобни символи (татуировки) са изписани върху телата на много представители на украинските въоръжени формирования, включително и знака на забранения в Руската федерация полк "Азов". Най-вероятно военнопленниците са били разпитвани от следователи по наказателни дела, което бе потвърдено и от заявката на Следствения комитет. Също така Следственият комитет на Русия публикува видео в канала си в Telegram, което според ведомството показва "качването на украински военнопленници в разбилия се самолет Ил-76". Дългият около минута видеоклип съдържа кадри, заснети от голямо разстояние. На тях се вижда самолет на заснежено летище и колона от автомобили, която се приближава към него. Във втората част на видеото самолетът е показан вече по-отблизо, като около него се забелязва движение на автомобили и хора. Качеството на видеото обаче не позволява да се определи дали хората действително се прехвърлят от автомобилите на самолета. В доклада на Следствения комитет няма доказателства, че кадрите наистина изобразяват качването на въпросните украинските военнослужещи и подготовката за договорения обмен. Видеото също така не съдържа данни, по които може да се определи кога точно е заснето.

Според началника на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов, който и ръководи Координационния щаб, Киев не разполага с "надеждна и изчерпателна информация за това кой всъщност може да бил на борда на разбилия се самолет".

"Версията на руската пропаганда, че въпросният Ил-75 може да е транспортирал 65 украински военнопленници за размяна, все още повдига много въпроси", казва Буданов.

Путин: Украйна свали самолета, може и по погрешка

Путин: Украйна свали самолета, може и по погрешка

Той поддържа официалната руска версия

Представители на координационния щаб подчертават, че семействата на военнопленниците ще бъдат информирани за съдбата на близките им веднага щом упълномощените органи разполагат с ясна и надеждна информация по този въпрос.

Припомняме, че разследването се води от руските служби за авиационна безопасност и Следствения комитет на Русия, като властите и Кремъл отхвърлиха предложението, което дойде от страна на украинския президент Володимир Зеленски да се проведе международно разследване на катастрофата.

Зам.-шефът на украинската Служба за сигурност Сергей Андрющенко заяви, че и последните действия на Русия показват преди всичко опити да скрият от световната общественост истинските причини за катастрофата на самолета, включително и това, че Кремъл отхвърли възможността тя да бъде разследвана от международни експерти. "Въпреки това Украйна ще използва всички инструменти, за да разбере истинските причини за случилото се, както и кой или какво наистина е било транспортирано този самолет", заявява Андрющенко.

Генщабът на Украйна заяви, че и в бъдеще ще унищожава самолети

Генщабът на Украйна заяви, че и в бъдеще ще унищожава самолети

Украинските медии тълкуват това като негласно признание за умишленo сваляне на самолета