Ако се потвърди използването на американски или германски оръжия за смъртоносната атака срещу руския самолет Ил-76 над Белгородска област, западните страни ще станат съучастници в престъплението, извършено от правителството на Украйна. Това заяви първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН каза Дмитрий Полянски, цитиран от ТАСС.

"Според предварителното разследване украинските въоръжени сили са извършили тази терористична атака с помощта на зенитно-ракетен комплекс. Ракетите са изстреляни от село Липци в Харковска област", посочи руският дипломат.

"Това може да са били американски "Пейтриът" или германски ракети ИРИС-T. Ако се потвърди, това ще направи западните доставчици на тези амуниции съучастници в това престъпление. Точно както те са съучастници в обстрела на мирни квартали на руски градове, който украински сили извършват със западни оръжия", подчерта той.

Москва била предупредила 15 минути преди навлизането на Ил-76 в опасната зона

Москва била предупредила 15 минути преди навлизането на Ил-76 в опасната зона

Според Русия на мястото на инцидента са открити фрагменти, вероятно от ракета

На 24 януари Ил-76 на руските въздушно-космически сили се разби в Белгородска област, на границата между Русия и Украйна. Русия твърди, че при авиокатастрофата са загинали 65 украински военнопленници, както и шестима членове на екипажа на самолета и трима придружаващи служители.

Москва обвинява Киев за свалянето на самолета. Украйна нито потвърди, нито отрече твърдението, но поиска международно разследване.

Главното разузнавателно управление на Украйна потвърди, че е планирана размяна на пленници за деня на катастрофата, но уточни, че Киев "няма информация за броя на транспортните средства, маршрутите и начина, по който ще бъдат доведени затворниците".

Руското министерство на отбраната нарече инцидента терористичен акт и заяви, че Украйна е атакувала самолета, за да може да обвини Москва за отнемането на живота на украински войници.

Москва не приема международно разследване на самолетната катастрофа

Москва не приема международно разследване на самолетната катастрофа

Песков препрати репортерите за въпроси към администрацията на Володимир Зеленски