Руският депутат и пенсиониран генерал Андрей Картаполов каза, че на украинското военно разузнаване е било дадено 15-минутно предупреждение преди руският военнотранспортен самолет, превозващ украински военнопленници, да навлезе в зона, където е бил свален в сряда, цитира думите му Ройтерс.

Москва обвинява Киев, че е свалил самолета Илюшин Ил-76 в руската Белгородска област, убивайки всичките 74 души на борда, включително 65 пленени украински войници на път да бъдат разменени с руски военнопленници. Украйна нито потвърди, нито отрече твърдението, но поиска международно разследване.

"Украинската страна беше официално предупредена и 15 минути преди самолетът да навлезе в зоната им беше дадена пълна информация, която те получиха и Главното разузнавателно управление на украинските въоръжени сили потвърди получаването", каза Андрей Картаполов пред колеги депутати, според управляващата партия "Единна Русия".

"Всички знаем много добре какво се случи след това", добави Картаполов, бивш генерал с тесни връзки с министерството на отбраната, който сега ръководи парламентарната комисия по отбрана на руската Дума.

Твърдението му противоречи на изявлението на украинското военно разузнаване, че Русия не ги е информирала за организирането на полета.

Говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов повтори в четвъртък в коментар за Радио "Свобода", че Киев не е получил нито писмено, нито устно искане от Русия да се въздържа от атаки във въздушното пространство, където е бил свален самолетът.

Юсов добави, че по това време във въздушното пространство са били и други два руски военнотранспортни самолета Ан-26 и Ан-72.

"За съжаление, можем да предположим различни сценарии, включително провокация, както и използването на украински военнопленници като жив щит за транспортиране на боеприпаси и оръжия за системи С-300 (използвани във войната)", каза той.

Намерени фрагменти

Фрагменти от нещо, което изглежда като ракета, са открити на мястото, където се разби самолетът в Белгородска област на Русия, близо до границата с Украйна, съобщи държавната информационна агенция ТАСС, цитирайки спасителните служби, работещи на място.

Москва определи свалянето на самолета като украински "терористичен акт".

Украинският президент Володимир Зеленски каза в сряда, че е необходима по-голяма яснота за случилото се, особено що се отнася до това кой е бил на борда, и той обвини Русия, че "си играе с живота на украинските затворници".

Той призова за международно разследване, призив, повторен в четвъртък от украинския омбудсман Дмитро Лубинец.

"Но аз съм убеден, че... руснаците ще направят гръмки изявления, но няма да допуснат никого. Те няма да предадат никакви материали за анализ и просто ще обвинят Украйна", каза Лубинец пред националната телевизия.

Русия единствена има достъп до мястото на катастрофата, където телевизионни снимки показват отломки, разпръснати върху заснежено поле. ТАСС съобщи, че черните кутии на самолета са открити и ще бъдат изпратени в Москва за изследване в лаборатория на министерството на отбраната.

Съветът за сигурност на ООН трябва да се събере в 22:00 ч. Гринуичко време (24:00 часа българско време) в четвъртък в отговор на руския призив за заседание, за да се установят "причините зад украинския престъпен акт".

Москва не приема международно разследване на самолетната катастрофа

Москва не приема международно разследване на самолетната катастрофа

Песков препрати репортерите за въпроси към администрацията на Володимир Зеленски

Би Би Си показали на няколко експерти кадри, показващи повреди на руски военнотранспортен самолет, който се разби вчера в района на Белгород. Едно изображение по-специално показва дупки, пробити в страните на самолета. Според експертите това показва, че самолетът е бил свален от ракета земя-въздух.

"Моделът на щетите е в съответствие с бойна глава HE-FRAG, която е много често срещана при ракетите земя-въздух. Това се доказва от десетки дупки с различни размери, причинени от шрапнели, които са повредили фюзелажа в резултат на експлозията на бойната глава", казва Кристофър Петров, наземен експерт по противовъздушна отбрана в Janes, военна разузнавателна фирма.

"Въз основа на щетите, които виждаме, ракети или минохвъргачки не могат да бъдат изключени, но би било много трудно да се удари самолет в полет с тези неуправляеми боеприпаси. Най-вероятно говорим за ракета земя-въздух, но коя е трудно да се каже", обяснява Андрес Ганон, асистент в университета Вандербилт, който специализира в сигурността.

Според други двама експерти отломките определено показват, че самолетът е бил свален, но е твърде рано да се правят твърди заключения за вида на използвания снаряд въз основа на изображенията.

Би Би Си: Трудно е да се каже какво точно се е случило с руския Ил-76
Обновена

Би Би Си: Трудно е да се каже какво точно се е случило с руския Ил-76

Украйна обаче е показала, че има оръжия за атака на въздушни цели на такива разстояния