Правителство на Боливия заяви, че няма да признае паралелното ръководство, поставено от протестиращите в централния щат Кочабамба, информира Би Би Си.

Демонстрантите, предимно производители на кокаин, които подкрепят президента Ево Моралес, поискаха местният ръководител, който е от опозицията, да напусне.
От администрацията на Моралес съобщиха, че решението да се наложи алтернативно правителство е нелегална.

Браншовите синдикалисти, местните фермери и производителите на кокаин, подкрепящи президента Ево Моралес, провеждат почти всекидневни демонстрации с искане за отстраняването на губернатора на Кочабамба Малфред Райес Вила.
Те са създали, както те го наричат, „алтернативно революционен съвет" и се надяват той да бъде признат от централното правителство, информират от Би Би Си.

След като напусна поста си на губернатор на Кочабамба Вила съобщи, че ще се завърне на поста си едва когато спрат демонстрациите като подчерта, че няма да отстъпи.
„Ние няма да признаем никакъв губернатор, освен господин Райес Вила и ще настояваме преговорите да бъдат възобновени, за да се стигне до приемливо решение", съобщи от своя страна президентският говорител Алекс Контрерас.

Райес е подкрепян от богатия елит, както и в регионите произвеждащите газ и петрол в Боливия, които са против плановете на президента Моралес, включващи земеделска реформа и облекчаване на бедността в най-бедните държави в Южна Америка, припомня Би Би Си.
Той е един от няколкото държавни губернатора искащи по-голяма автономия и по-голяма дистанция от централното радикално правителство на Моралес.

Миналата седмица двама души загинаха по време на сблъсък на съпернически групи в Кочабамба, припомнят от Би Би Си.
Кочабамба е град на вълнения, които се отразяват на делението на цяла Боливия.
Той е третият по големина град в Боливия, в който Моралес се радва на значителна подкрепа.