Президентът на Бразилия Жаир Болсонару не се яви, за да даде показания в петък, след като съдия от Върховния съд му изпрати призовка и нареди на федералната полиция да го разпита във връзка с разследване, съобщи "Ройтерс".

Адвокатът на правителството Бруно Бианко отиде на мястото на Болсонаро и подаде заповед пред Върховния съд, за да обжалва призовката на съдия Александър де Мораес, но съдията заяви, че е твърде късно.

В четвъртък вечерта Мораес нареди на крайнодесния президент да се яви в централата на федералната полиция в Бразилия в петък следобед, за да бъде разпитан, тъй като 60-дневният срок, който той даде на Болсонару, за да свидетелства, е изтекъл. 

Болсонару отхвърли делата срещу него в Сената

Болсонару отхвърли делата срещу него в Сената

Докладът на парламентарната комисия нанася щети не на него, а за цялата страна

Защитата на президента твърди, че Върховният съд е постановил при две предишни дела, в които призовани хора не са се явили, за да свидетелстват, че принудата за получаване на такива показания е противоконституционна.

Случаят включва разследване на тайна полиция за хакерска атака срещу Върховния избирателен съд, висш избирателен орган на Бразилия, няколко месеца преди президентските избори, които той спечели през 2018 г.

Болсонару е разследван и по други дела, свързани с правителствената борб с коронавируса и неизгодни договори за ваксини. Той отрича вина.