Бразилският президент Жаир Болсонару обвини политическите си противници в организиране на полицейски обиски срещу негови онлайн привърженици в опит да го свалят от поста.

Върховният съд на страната миналата година започна криминално разследване за "фалшиви новини и интернет заплахи", насочени към съда, негови членове и членове на семействата им, припомнят световните информационни агенции.

Бивш здравен министър обвини Болсонару в геноцид заради коронавируса

Бивш здравен министър обвини Болсонару в геноцид заради коронавируса

Бразилският президент не проявявал никакво чувство

Федералната полиция вчера извърши обиски по домовете на някои от привържениците на Болсонару в пет щата и Федералния окръг, който включва столицата Бразилия, като част от разследването.

Полицията все още не е разкрила самоличността на хората, които са били обискирани. Междувременно няколко души заявиха, че техните домове или офиси са били претърсени: сред тях са депутатът от Сао Пауло Дъглас Гарсия, бившият конгресмен Роберто Джеферсън и блогърът Алан дос Сантос, както и предприемачите Едгар Корона и Лучано Ханг.

Синът на Болсонару Карлос разкритикува остро разследването като "противоконституционно, политическо и идеологическо", докато съветникът на президента Филипе Мартинс се оплака, че към ударените от властите се "отнасят като престъпници, които се осмеляват да изразят мнения, които не се харесват на върхушката".

Болсонару се снима с деца, въпреки съветите за дистанция

Болсонару се снима с деца, въпреки съветите за дистанция

Поредно неглижиране на мерките

Болсонару често се е сблъсквал с Върховния съд заради решения, които ограничаваха неговите правомощия, включително и през април, което даде на губернаторите на щати правомощието да налагат ограничителни мерки заради епидемията от новия коронавирус, въпреки плановете му да отвори отново страната.

Съдът миналия месец също така започна отделно разследване на предполагаемите опити на Болсонару да се намеси във федералната полиция. Президентът отрича неправомерни действия.

Болсонару нареди на журналисти да млъкнат, вбесен от неудобни въпроси

Болсонару нареди на журналисти да млъкнат, вбесен от неудобни въпроси

Президентът на Бразилия е в центъра на огромни скандали