Бразилският министър на отбраната Фернандо Азеведо е Силва подаде оставка неочаквано, след като правителството на дяснопопулисткия президент Жаир Болосонару е подложено на натиск заради несправянето му с пандемията от коронавируса.

Бразилски медии като новинарския портал G1 и Folha de S. Paulo уточниха, че министърът е бил принуден да се оттегли на фона на натиск от Болсонару, който реши да ремонтира кабинета си. Той замени общо шестима министри.

Външният министър на Бразилия подаде оставка

Външният министър на Бразилия подаде оставка

Причината е липса на ваксини срещу коронавируса

По-рано телевизия Globo съобщи за оставката на външния министър Ернесто Араужу, който беше подложен на остри критики заради липсата на управление на кризата с коронавируса.

Араужу е обвинен, наред с други неща, че е изолирал Бразилия на международната сцена и е поставил страната в лошо положение за закупуване на ваксини.

Отстраненият Азеведо е Силва беше вторият военен през последните години, който заемаше поста министър на отбраната. Болсонару заяви, че той ще бъде заменен от генерал Валтер Соуза Брага Нето.

Бразилия иска помощ от "Пфайзер"

Бразилия иска помощ от "Пфайзер"

Борба с пандемията

Докато Болсонару многократно прави изявления, които загатнаха, че потенциален разрив с демокрацията може да е възможен, и участва в антидемократични актове в Бразилия, Азеведо се смята за дискретен и разумен.

Той се дистанцира, когато Болсонару говореше за използването на "барут" за защита на Амазонската джунгла в контекста на конфликт заради необузданото обезлесяване в региона.

Миналата седмица Бразилия - страна с 210 млн. души - надмина мрачния праг от 3000 починали от COVID-19 в рамките на 24 часа.

Очакват до 500 000 починали от коронавирус в Бразилия до юли

Очакват до 500 000 починали от коронавирус в Бразилия до юли

Здравната система в страната е пред колапс

Общият брой на починалите от COVID-19 в страната вече е над 313 800 души, като са регистрирани над 12,5 млн. заразени с коронавируса. Само САЩ са регистрирали по-високи числа.

Здравната система се срина или е на ръба на колапс в много области.