Бразилският външен министър Ърнест Араужу е подал оставка, след като беше подложен на критика от парламента заради недостига на коронавирусни ваксини. Това съобщи телевизия "Глобо".

Министърът вече е уведомил обкръжението си и е изпратил писмо до президента на Бразилия. До момента правителството не е потвърдило официално информацията.

Очакват до 500 000 починали от коронавирус в Бразилия до юли

Очакват до 500 000 починали от коронавирус в Бразилия до юли

Здравната система в страната е пред колапс

По-рано бразилският парламент обвини Араужу, че не е доставил достатъчно ваксини на страната поради политиката му на фона на рекордно увеличение на заболеваемостта.

В Бразилия 12,5 милиона са заразени с коронавирус, над 10 милиона са се възстановили и 312 хиляди души са починали. По време на епидемията четирима здравни министри вече са сменени. Съобщава се, че здравната система в страната не може да се справи с увеличеното пандемично натоварване - интензивните отделения са пълни с 95% и няма достатъчно апарати за обдишване.

Бразилия с над 100 000 заразени с коронавирус за денонощие

Бразилия с над 100 000 заразени с коронавирус за денонощие

Повече от 300 000 жертви от началото на пандемията

Националната агенция за надзор на здравето (Anvisa) обаче спря разглеждането на заявление за регистрация на руската коронавирусна ваксина Sputnik V за спешна употреба. Причината за спирането е бил непълен набор от документи при подаване на заявление.