Бразилия регистрира рекордните 100 158 нови случая на коронавирус за денонощие. Това съобщиха от здравното министерство, цитирани от "Ройтерс". Страната отбеляза по-рано още един черен рекорд - повече от 300 000 смъртни случая от пандемията, което я поставя на второ място след Съединените щати. Скандал избухна и заради неравномерното разпространение на ваксината и липсата на национална координация.

Болсонару не е склонен да налага блокади в Бразилия

Болсонару не е склонен да налага блокади в Бразилия

Счита икономиката за по-важна за хората

Президентът скептик Жаир Болсонару отново бе обвинен за това, как се справя с пандемията. Той предизвика остри критики за усилията си да блокира строги национални мерки като блокадите, маските за лице и да кампанията му срещу ваксините. Болсонаро също се сблъсква с нарастващи призиви да замени външния министър Ернесто Араухо заради провали в отговора на страната на COVID-19.

Страната вече смени и няколко здравни министри от началото на пандемията.

Болсонару заяви по-рано, че ще бъде сформирана кризисна комисия, която ще се занимава с епидемията. Държавният глава променя курса на фона на засилващия се натиск заради ситуацията, която той многократно омаловажи.

До момента около 6% от населението от 212 милиона души е получило най-малко една доза от ваксина. Бразилия е далеч от постигане на целта си всички пълнолетни да се ваксинират до края на годината.

Новата вълна на разпространение на коронавируса тласна болниците до ръба, като се съобщава за критична липса на легла в интензивните отделения и кислород за нуждаещите се пациенти.