Бразилският президент Жаир Болсонару заяви в понеделник, че все още не е убеден в необходимостта да промени дългогодишната си позиция срещу мерките за блокиране, за да се контролира огнището на коронавирус, обхванало неговата нация, предаде "Ройтерс". На събитие в Бразилия, Болсонару каза, че блокадата само е направила бедните по-бедни и той отказа да смекчи позицията си срещу мерки за престой в дома, които според него убиват работни места. Той добави, че фокусът на Бразилия трябва да бъде върху унищожаването на вируса, а не атакуването на правителството му.

Междувременно, Бразилия регистрира още 49 293 случая на коронавирус и 1 383 смъртни случая от COVID-19, съобщи министерството на здравеопазването в понеделник.

Припомняме, че само за една седмица (15-21 март), 15 788 души са починали от Covid-19 в страната. Това е най-тежката седмица по този показател от началото на пандемията за страната. Страната е отчела близо 300 000 жертви на Covid от началото на пандемията.

Панамериканската здравна организация (PAHO) се съгласи да помогне на Бразилия с лекарства за интубация на тежко болни от COVID-19 пациенти, поради недостиг и натиск над здравната система. Търсените продукти включват мидазолам, пропофол и фентанил. Миналата седмица бразилските губернатори предупредиха, че нолниците разполагат с количества само за 20 дни болнични нужди, като нови запаси е трудно да се намерят и цените са скочили.

В същoто време, вече са приложени общо 15 966 084 дози ваксина (11 805 991 първи и 4 160 093 втори дози). Това означава, че само 7,34% от бразилците на възраст над 18 години са приели първата доза и само 2,5% - втората.

Държавата започна да ваксинира в средата на януари, но за момента е далеч от постигане на целта на правителството цялото население да бъде имунизирано до края на годината. За това също бе обвиняван президентът Жаир Болсонару.

Бразилия вече има четвърти здравен министър от началото на пандемията.

Бразилия с нов рекорд - над 90 000 заразени с COVID-19 за денонощие

Бразилия с нов рекорд - над 90 000 заразени с COVID-19 за денонощие

Нараства недоволството на бразилците от управлението на COVID кризата от президента Болсонару