Само за една седмица (15-21 март), 15 788 души са починали от Covid-19 в Бразилия. Това е най-тежката седмица по този показател от началото на пандемията за страната. През последните 24 часа щатските здравни власти отчитат 1 259 смъртни случа. Страната е отчела 294 115 жертви на Covid от началото на пандемията, предаде Folha de S.Paulo.

Здравни власти в Бразилия призовават за блокади

Здравни власти в Бразилия призовават за блокади

След антирекорди по заболеваемост и смъртност от коронавирус

Панамериканската здравна организация (PAHO) се съгласи да помогне на Бразилия с лекарства за интубация на тежко болни от COVID-19 пациенти, поради недостиг и натиск над здравната система, предаде "Ройтерс". Търсените продукти включват мидазолам, пропофол и фентанил. Миналата седмица бразилските губернатори предупредиха, че нолниците разполагат с количества само за 20 дни болнични нужди, като нови запаси е трудно да се намерят и цените са скочили.

Първите дози от ваксината срещу COVID-19, предоставени от консорциум Covax Facility, пристигнаха в Бразилия в неделя вечерта, предаде Agencia Brasil. Страната получи общо 1 022 400 дози от AstraZeneca и произведена от южнокорейската компания SK Bioscience. Това е същата ваксина, която се произвежда на бразилска територия от фондацията Fiocruz, одобрена от националния санитарен регулаторен орган на Бразилия Anvisa. Бразилският външен министър Ернесто Араухо заяви, че в допълнение към ускоряването на борбата срещу пандемията в страната, инициативата е от полза за 190 страни, съставляващи консорциума. "Бразилия е една от малкото страни, които са финансирали разработването на ваксините чрез консорциума, в допълнение към получаването на дозите. Важността на Covax, да не говорим за засилване на нашата кампания за ваксинация, е, че Бразилия също допринася за имунизацията на страни с по-малко ресурси. Това е солидарност и принос за международната общност.

В същoто време, вече са приложени общо 15 966 084 дози ваксина (11 805 991 първи и 4 160 093 втори дози). Това означава, че само 7,34% от бразилците на възраст над 18 години са приели първата доза и само 2,5% - втората.

Бразилия с нов рекорд - над 90 000 заразени с COVID-19 за денонощие

Бразилия с нов рекорд - над 90 000 заразени с COVID-19 за денонощие

Нараства недоволството на бразилците от управлението на COVID кризата от президента Болсонару

Държавата започна да ваксинира в средата на януари, но за момента е далеч от постигане на целта на правителството цялото население да бъде имунизирано до края на годината. За това бе обвиняван президентът Жаир Болсонару, известен скептик по отношение на пандемията.

Бразилия вече има четвърти здравен министър от началото на пандемията.