Здравните служители в най-многолюдния щат в Бразилия, Сао Пауло, призоваха новия здравен министър да обмисли налагането на национална блокада, тъй като смъртността от коронавирус продължава да нараства. Във вторник Бразилия регистрира 2841 смъртни случая, свързани с Covid - рекорд за денонощие. Сао Пауло регистрира 679 смъртни случая, също рекорд за щата. Бразилия е втора в света по заболеваемост и смъртност, след САЩ, предаде BBC.

Бразилия с нов рекорд починали от COVID-19

Бразилия с нов рекорд починали от COVID-19

Пандемията даде повод за критика към властите на бившия президент Лула да Силва

Министърът на здравеопазването Марсело Куейрога, който официално ще бъде назначен в сряда, е четвъртият, който заема поста от началото на пандемията. Той бе назначен в понеделник от президента Жаир Болсонару, който се сблъска с  разпространени критики за това как се справя с огнището. Президентът последователно се противопоставя на карантинните мерки, въведени от губернаторите на щатите, като твърди, че съпътстващите щети върху икономиката ще бъдат по-лоши от ефектите на самия вирус.

Новият здравен министър обаче вече призова бразилците да носят маски и да си мият ръцете, но не одобри мерки за блокиране или дори социално дистанциране. Кардиологът заяви пред CNN Brasil, че макар блокирането да се използва в екстремни ситуации, то не може да бъде държавна политика.

Бразилия започва разпространение на COVID ваксини собствено производство

Бразилия започва разпространение на COVID ваксини собствено производство

Още от този уикенд започва доставката

Общо страната е регистрирала над 11,6 милиона заразени и 282 000 смъртни случая от началото на пандемията. Последният скок на случаите се дължи на разпространението на силно заразни щамове на вируса. Съобщава се, че регионалните здравни системи са близо до колапс в 15 столици на щати.

След поредица от закъснения Fiocruz ще започне да доставя първите си ваксини Covid-19, произведени в Бразилия. Прогнозата е, че до този уикенд ще бъдат изпратени малко над 1 милион дози - 500 хиляди в сряда и още 580 хиляди до петък, предаде Folha de S.Paulo. Припомня се, че националният здравен регулатор Anvisa даде разрешение миналия петък. До края на март Fiocruz планира да изпрати общо 3,8 милиона дози до Министерството на здравеопазването, които след това ще бъдат разпределени в щатите.