След поредица от закъснения Fiocruz ще започне да доставя първите си ваксини Covid-19, произведени в Бразилия. Прогнозата е, че до този уикенд ще бъдат изпратени малко над 1 милион дози - 500 хиляди в сряда и още 580 хиляди до петък, предаде Folha de S.Paulo. Припомня се, че националният здравен регулатор Anvisa даде разрешение миналия петък. До края на март Fiocruz планира да изпрати общо 3,8 милиона дози до Министерството на здравеопазването, които след това ще бъдат разпределени в щатите.

Припомняме, че страната има нов здравен министър. Президентът на Бразилия Жаир Болсонару обяви, че ще назначи кардиолога Марсело Кейрога за министър на здравеопазването. Това е четвъртият, който ще управлява ведомството по време на пандемията. Болсонару заяви по време на кратка среща с поддръжници в президентския дворец Алворада, че е решено да се назначи Марсело Кейрога за министър на здравеопазването. Преходният процес трябва да отнеме 1 или 2 седмици, добави той. Назначението ще бъде финализирано днес. Болсонару направи съобщението след среща с Кейрога.

Бразилия с нов рекорд починали от COVID-19

Бразилия с нов рекорд починали от COVID-19

Пандемията даде повод за критика към властите на бившия президент Лула да Силва

Преди това Световната здравна организация (СЗО) призова Бразилия да предприеме сериозни мерки, за да овладее нарастващия брой на заразени и починали от COVID-19, което ще облекчи претоварената здравна система на страната. "Ние сме дълбоко загрижени", заяви шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус на пресконференция. Неговите коментари дойдоха след като Бразилия по-рано тази седмица регистрира мрачен нов рекорд от над 2000 смъртни случая от COVID за 24 часа. "Ако не се вземат сериозни мерки, възходящата тенденция, която сега залива здравната система ще доведе до повече смъртни случаи", предупреди Тедрос.

Лула да Силва: Бразилия няма правителство, провали се в борбата с коронавируса

Лула да Силва: Бразилия няма правителство, провали се в борбата с коронавируса

Експрезидентът засили спекулациите, че ще се бори за преизбиране

Страната към понеделник регистрира 20-ия си пореден ден с рекорден брой смъртни случаи от COVID-19, според данните от последните седем дни, публикувани Fiocruz. Докладът на Monitora COVID показва, че средната смъртност е достигнала 1841 случая. Средната стойност е 69,5% повече в сравнение с предишния месец и е с 50,3% по-висока от тази преди 14 дни. В сравнение с пика през 2020 г., наблюдаван на 25 юли (1 096 смъртни случая), увеличението е 67,9 процента. Здравното министерство, обявява само регистрирани смъртни случаи в даден ден, затова се стига и до разминавания в данните, се уточнява от Agencia Brasil.

Над 11 млн. са заразените, а 280 000 - починалите в страната.