Бразилия съобщи за рекордни 90 303 заразени с новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие, докато южноамериканската страна продължава да се бори с увеличаващ се брой заразени и починали, отбелязва "Ройтерс".

Министерството на здравеопазването уточни, че през последните 24 часа са регистрирани още 2 648 починали от COVID-19, с което общият брой на починалите от началото на епидемията в страната достигна 284 774 души, като по този показател Бразилия се нарежда на второ място след САЩ.

Здравни власти в Бразилия призовават за блокади

Здравни власти в Бразилия призовават за блокади

След антирекорди по заболеваемост и смъртност от коронавирус

Предишното денонощие страната регистрира 2 841 жертви, което е рекорд от началото на епидемията в Бразилия в рамките на 24 часа.

Бразилският президент Жаир Болсонару е изправен пред нарастващ натиск да овладее епидемията, като общественото недоволство от неговото управление на кризата нараства.

По-рано тази седмица крайнодесният държавен глава назначи нов здравен министър - четвъртият в страната от началото на пандемията миналата година.

СЗО призова Бразилия за спешни мерки след бум на заразени и починали от коронавирус

СЗО призова Бразилия за спешни мерки след бум на заразени и починали от коронавирус

Страната вече е на второ място, след като изпревари Индия

Д-р Марсело Куейрога, кардиолог, замени Едуардо Пазуело, генерал от армията, който беше критикуван, че няма медицински опит.

Болсонару, скептик по отношение на COVID-19, който се отказа от здравни мерки като носенето на маски и физическото дистанциране, заяви по-рано тази седмица, че Бразилия навлиза в "по-агресивна фаза" в борбата си срещу вируса.

Това беше повторено от Куейрога, който каза, че президентът му е обещал "автономия" по отношение на политиката спрямо епидемията.

Бразилия с нов рекорд починали от COVID-19

Бразилия с нов рекорд починали от COVID-19

Пандемията даде повод за критика към властите на бившия президент Лула да Силва

"Планираме да намалим броя на смъртните случаи с две основни точки: политики за социално дистанциране за намаляване на разпространението на вируса и разширяване на капацитета на нашите болници", изтъкна новият здравен министър по време на пресконференция.

"Ние вярваме в научните изследвания, в науката", увери той.

Междувременно ново социологическо допитване установи, че повечето бразилци не одобряват как Болсонару е отговорил на COVID-19 кризата.

Проучването на Datafolha показва, че 54 процента от бразилците смятат, че управлението на епидемията от президента е лошо или ужасно.

Болници в Бразилия са пред колапс заради коронавируса

Болници в Бразилия са пред колапс заради коронавируса

Страната губи борбата срещу Covid-19 и се надява на масовата ваксинация и мерки