Администрацията на американския президент Доналд Тръмп няма да участва в спекулации за ракетни тестове на КНДР,  разчита на данни от спътници и разузнавателните си мисии, коментира пред ЕйБиСи Джон Болтън, цитиран от ТАСС.

Той коментира анализа на спътникови изображения, според които КНДР се готви да изстреля ракета в близко бъдеще.

Снимките от 22 февруари показват изследователския център Санумдон, в който Пхенян сглобява своите междуконтинентални балистични ракети - МБР и сателити.

Северна Корея готви изстрелване на ракета или сателит

Северна Корея готви изстрелване на ракета или сателит

КНДР вероятно тества САЩ след преговорите в Ханой за да получи по-добра сделка

"Не бих се впускал в конкретни подробности за изображенията, които са ви показали, направени от търговски спътници. Съединените щати изразходват много ресурси, а ние не трябва да разчитаме на търговски сателити. Виждаме много в Северна Корея и ги наблюдаваме през цялото време", обяснява Болтън.

"Няма да се занимавам със спекулации относно това, какво означават тези образи на търговски спътници", добави той.

"Президентът Тръмп ясно заяви, че няма да повтаря грешките на предишните администрации. Предишните администрации многократно повтаряха същата грешка: смятаха, че Северна Корея автоматично ще изпълни задълженията си", коментира помощникът на президента.

Високопоставен говорител на Държавния департамент на САЩ заяви по-рано, че правителството на САЩ ще разглежда възможно ново изстрелване на сателити от КНДР като нарушение на мораториума за тестване на ракети.

Тръмп готов да продължи преговорите с Ким въпреки възобновената ракетна дейност

Тръмп готов да продължи преговорите с Ким въпреки възобновената ракетна дейност

Вашингтон ще поиска от Пхенян разяснения за причините