Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да продължи да преговаря с Ким Чен-ун за ядреното разоръжаване на Северна Корея. Това обяви съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, въпреки циркулиращите информации, че Пхенян възобновява ракетната си програма, съобщава "Ройтерс".

Агенцията отбелязва, че информациите за възобновена ракетна дейност на Северна Корея пораждат нови въпроси за бъдещето на диалога, който Тръмп води със севернокорейския държавен ръководител след неуспеха на втората им среща във Виетнам миналата седмица.

Мистериозен трус от 2,1 по Рихтер в Северна Корея

Мистериозен трус от 2,1 по Рихтер в Северна Корея

Тревожни сигнали от Пхенян

"Президентът е готов да преговаря отново. Ще видим кога може да се насрочи дата или как може да се развият нещата", каза Болтън пред Fox News.

По думите му, още е рано да се коментират съобщенията за ракетни дейности на Северна Корея. "Имаме много начини за добиване на информация. Ще проучим внимателно ситуацията. Както каза президентът, би било много, много разочароващо, ако са поели в такава посока", каза Болтън.

Същевременно неназован американски представител настоя, че Вашингтон ще поиска от Пхенян разяснения за причините на възстановяването на севернокорейски полигон за изстрелване на ракети. 

Северна Корея възстановява ракетния ядрен полигон Сохе

Северна Корея възстановява ракетния ядрен полигон Сохе

Той се използваше за изпитания на междуконтинентални ракети...