Полицията в Северна Ирландия съобщи, че взривно устройство, което е избухнало близо до границата с Ирландия, е имало за цел да примами и убие полицаи, които са проверявали случай за измама наблизо, като са имали късмета да запазят живота си, съобщава "Ройтерс".

Полицията от двете страни на отворената граница се опасява, че ако контролно-пропускателните пунктове бъдат възстановени след Брекзит, полицаите могат да се превърнат в мишена за екстремистки групировки, противопоставящи се на мира в региона.

Британският премиер Борис Джонсън настоя, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз със или без споразумение на 31 октомври. Границата между Северна Ирландия и Ирландия ще стане единствената сухопътна граница на Великобритания с ЕС.

Как да се избегнат граничните проверки, които съществуваха преди мирното споразумение от 1998 г., сложило край на насилие, продължило три десетилетия в Северна Ирландия, се превърна в най-спорната част от преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС.

Експлозията е станала близо до натоварен път в район на графство Фермана само на няколко километра от ирландската граница. От полицията уточниха, че са получили сигнал за заподозрян наблизо късно в събота и униформени, които все още са били на местопрестъплението рано тази сутрин, са съобщили за взрива.

Няма информации за ранени хора, добавиха от полицията.

"Въпреки че това разследване е в много ранен етап, аз съм твърдо убеден, че това беше умишлен опит да бъде примамена полицията и колеги от отдела за обезвреждане на бомби към армията в района, за да ги убият", подчерта заместник-началникът на полицията Стивън Мартин в изявление.

"Тази атака беше безразборна и безразсъдна и въпреки че за мен няма съмнение, че полицията, отговаряща на това обаждане, беше целта, реалността е, че всеки можеше да пострада от експлозията", допълни той.

Въпреки че споразумението от Разпети петък през 1998 г. до голяма степен сложи край на периода в Северна Ирландия, известен като "Проблемите", полицейски служители са спорадично обект на атаки от малки фракции предимно от ирландски националисти, които се противопоставят на управлението на Великобритания над провинцията.

Миналия месец полицията в Северна Ирландия заяви, че смятат, че дисиденти републиканци са се опитали да убият полицаи в град Крейгавон. През юни полицията откри бомба под колата на полицейски служител в Белфаст, за която казаха, че вероятно е заложена от екстремисти националисти.

Последната атака беше осъдена както от ирландски националисти, така и от британски политици. Лидерът на Демократичната юнионистка партия (DUP) Арлин Фостър, която е от Фермана, заяви, че е време отговорните "да напуснат сцената и да позволят на всички да продължат напред".