Две крайпътни бомби в Афганистан убиха един и раниха други четирима канадски войници, съобщи АП.

От агенцията коментират, че това е четвъртият войник на НАТО убит тази седмица в южен Афганистан, от както организацията пое от САЩ командването в размирния регион.

Убитият капитан Кристофър Джонатан Райд загинал при бомбената експлозия, докато патрулирал заедно със свой колега на главната магистрала в покрайнините на Кандахар.
Колата му не била бронирана, а при инцидента другият войник се отървал с наранявания, уточняват от военното командване в Афганистан.

Рейд е 18-ият канадски войник, убит в Афганистан от началото на 2002 г.

При втора бомбена атака в същия регион, на същата магистрала, но три часа по-късно, били ранени други трима канадски войници.

Те обаче ще успеят бърдо да се възстановят и да се върнат към изпълнението на военните си задължения, твърдят от командването им.

В същото време местната полиция, „покривана" от военни самолети на НАТО влезе в сблъсък с талибани  в южната провинция Хелманд. При нападението са били убити 10 бунтовници, привърженици на талибанския режим, уточняват от АП. Полицаите били на акция по откриването на телата на техни колеги, убити в региона при предишни сблъсъци с талибаните.