Американски бомбардировачи прелетяха в непосредствена близост до източното крайбрежие на Северна Корея, предадоха информационните агенции.

Полетът е предприет с цел да се покаже възможността за военно противодействие на всяка заплаха, уточняват от Пентагона.

Самолетите са навлезли на север от демилитаризираната зона между двете Кореи - американски самолети не бяха навлизали толкова далече от началото на XXI век.

Съобщава се също, че акцията е предприета в отговор на все по-агресивните демонстрации от страна на Пхенян с балистични ракети и ядрено оръжие.

В изявлението на Пентагона се посочва, че полетите на бомбардировачите целят да покажат сериозността, с която САЩ се отнасят към безотговорното поведение на севернокорейския режим.

"Този полет демонстрира решимостта на САЩ и е ясен сигнал, че президентът разполага с много военни варианти за противодействие на всяка заплаха. Готови сме да приложим целия спектър от военни възможности, за да защитим територията на САЩ и своите съюзници." - заявяват от американското министерство на отбраната.

По-рано през деня в Северна Корея беше регистрирано земетресение, което според китайски експерти би могло да е предизвикано от нов ядрен опит на севернокорейските военни.

Земетресение с магнитуд от 3,4 е засечено в КНДР
Обновена

Земетресение с магнитуд от 3,4 е засечено в КНДР

Земетресението е часове, след като Северна Корея заплаши с нов тест с водородна бомба

До момента обаче няма яснота какъв е произходът на труса.

Северна Корея заплаши, че ракетният удар срещу САЩ е „неизбежен”

Северна Корея заплаши, че ракетният удар срещу САЩ е „неизбежен”

Севернокорейският външен министър Ри Йон Хо заяви пред ООН...