В Северна Корея е регистрирано земетресение с магнитуд 3,4, според китайската държавна агенция "Синхуа".

Земетресението е само няколко часа, след като севернокорейският външен министър Ри Йонг Хо съобщи, че страната може да проведе тест с водородна бомба.

Земетресението е станало на около 50 километра от зоната за ядрени тестове на КНДР. Китайски сеизмолози коментират, че това е "предполагаема експлозия", но Южна Корея предполага, че това може да е естествено земетресение, което не е предизвикано от ядрен тест, съобщава БиБиСи.

Американската агенция за геоложки проучвания (USGS), междувременно коментира, че все още не може да прецени. Силата на труса е по-малка от тази, която обикновено се открива, когато Северна Корея тества оръжия. 

След последния тест, първоначалните доклади от USGS бяха за магнитуд 5.6 с дълбочина 10 км, по-късно беше потвърден магнитуд от 6,3 и 0 км дълбочина.

Последното земетресение е засечено на дълбочина от 0 километра в провинция Северен Хамгонг, където е ядрената площадка  "Пунггие-ри", съобщават от Южна Корея

USGS потвърди, че е станало в ядрен тестов район, но заяви, че сеизмолозите го оценяват с дълбочина 5 км. "В този момент не можем да потвърдим (природна или човешка) е причината за събитието", съобщават те.

Южна Корея все пак счита, че земетресението е естествено, не са открити специфичните звукови вълни, генерирани от изкуствени земетресения.

Припомняме, Ким Чен-ун, в необичайно пряко изказване пред света, обеща няколко часа по-рано да предприеме действия на "най-високо ниво" срещу САЩ по отношение на заплахата на президента Тръмп за "напълно унищожение" на КНДР, ако бъде провокиран.

Нямаме избор освен напълно да унищожим КНДР, предупреди Тръмп в първата си реч пред ООН
Обновена

Нямаме избор освен напълно да унищожим КНДР, предупреди Тръмп в първата си реч пред ООН

Той говори за "престъпните режими"