Бомбата на руския пътнически самолет, разбил се в Синай, може да е била поставена от служител на египетското летище Шарм ел Шейх. Това съобщава руското издание „Комерсант", позовавайки се на източници.

Вестникът пише, че взривното устройство, което е било с часовников механизъм, не е било сложено в багажното отделение на самолета, а в салона с пътниците под една от седалките до илюминатор.

Вчера шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников обяви, че самолетът А321 на руската самолетна компания „Когаламавиа" се е разбил, след като е била взривена бомба на борда на летателния апарат.

Бортников добави, че при проверка на личните вещи, багажа и части от самолета са открити следи, които показват, че взривното устройство е произведено в чужбина. По думите му бомбата е била с мощност до 1 килограм тротилов еквивалент. Взривяването на устройството е довело до разпад на фюзелажа на самолета във въздуха, което обяснява разпръскването на отломките на толкова голям диаметър.

Може да се каже еднозначно, че това е терористичен акт, поясни шефът на службите.

Русия обяви, че дава 50 милиона долара награда за предоставяне на информация за терористичната атака. Такава сума беше давана и от САЩ за Осама бин Ладен, припомня руското издание.

Много вероятно да е била пренесена бомба на самолета след проверката на пътниците на летището, заяви пенсиониралият се полковник от Федералната служба за сигурност Владимир Луценко.

По-рано Русия смяташе, че катастрофата е възникнала в резултат на технически проблем.

Припомняме, вчера Русия официално обяви, че падналият руски пътнически самолет A321 с полет от египетския курорт Шарм ел Шейх до Санкт Петербург на 31 октомври, е бил взривен с бомба.