Ежедневието на повече от 1 милион жители на Москва е нарушено, Русия остава обхваната от множество бомбени заплахи, които доведоха до масови евакуации, съобщава БиБиСи.

В понеделник руските медии съобщиха, че всички станции в московското метро са проверявани след получаване на заплахи, както и повече от 100 училища и ясли и 20 търговски центъра.

Болниците, жп гарите, съдилищата и административните сгради в цяла Русия бяха евакуирани през последните седмици, в описаната от "Новая газета", "безпрецедентна вълна от телефонен тероризъм".

Няма публикувани официални данни, но руските медии твърдят, че в Москва са засегнати повече от един милион души, откакто на 28 ноември миналата година започна последната вълна от заплахи.

Според съобщенията около 10 000 души са евакуирани в Москва само в понеделник. Други големи градове също са заплашвани, но засега не са открити бомби.

Не е ясно, кой е отговорен за бомбените заплахи, а службите за сигурност не коментират въпроса. Това подтиква "Новая газета" да призове Федералната служба за сигурност (ФСБ) да спре да игнорира проблема. В унисон с мълчанието на службите, контролираните държавни телевизионни канали в страната също почти не споменават бомбените заплахи.

От 28 ноември има само два подобни репортажа на финансирана от правителството телевизия. И двата се позоват на инциденти в Далечния изток на Русия и не споменават подобни проблеми в други големи градове. Руските потребители на интернет се насочват към социалните медии.

"Бомбените заплахи са насочени към търговски центрове, съдилища и гари в цяла Москва. Сигурността е засилена, съдебните заседания са преместени и правителствените агенции са в пълен ступор. Но никой няма да ви каже за това, вие трябва да гледате вездесъщия (Путин)", коментира потребител на "Туитър", цитиран от БиБиСи.

Путин внесе поправките в конституцията, един човек няма да е повече от два мандата президент

Путин внесе поправките в конституцията, един човек няма да е повече от два мандата президент

Един от ключовите въпроси е определянето на ролята и статута на Държавния съвет в системата на управление