Руският президент Владимир Путин е внесъл за разглеждане в Държавната дума (долната камара на руския парламент) законопроекта за поправките в конституцията на Руската федерация, съобщават руските медии.

"Представители на президента на Русия при разглеждането на законопроекта в Държавната дума ще бъдат съпредседателите на конституционната комисия Клишас, Крашенинников и Хабриева", уточни пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Днес съпредседателите на работната група за предложения за внесените поправки в основния закон изложиха инициативите си в писмо до Путин. Според авторите един от ключовите въпроси трябва да бъде определянето на ролята и статута на Държавния съвет в системата на управление и разработването на ключови принципи за неговото взаимодействие с други държавни органи.

Руската опозиция иска голям протест заради плана на Путин да "управлява завинаги"

Руската опозиция иска голям протест заради плана на Путин да "управлява завинаги"

Яшин: Обществото се нуждае от голям и наистина масов протест

Важен блок от измененията в конституцията се отнася за политическата структура, включително разработването на система от сдържания и противовеси (баланси на властта). Освен това работната група е предложила да проучи въпроса за взаимовръзката между държавните и общинските власти и е засегнала темата за спазване на основните принципи на международното право.

Пакетът поправки, внесени от руския държавен глава за разглеждане в Държавната дума, предвиждат едно и също лице да не може да заема поста президент на Руската федерация повече от два мандата.

Путин не иска да се връща към времената на неограничен президентски мандат

Путин не иска да се връща към времената на неограничен президентски мандат

"По-добре да не се връщаме към ситуацията от 80-те години"

Предвижда се също така, че президент на Русия може да бъде гражданин, навършил 35 години, постоянно пребиваващ в страната не по-малко от 25 години и "нямащ и не е имал по-рано" чуждо гражданство или разрешение за пребиваване в чужбина, или друг документ, потвърждаващ правото за постоянно пребиваване на руския гражданин на територията на чужда държава.

В същото време изискването за кандидата за президент да няма гражданство на чужда държава не се прилага за граждани, които преди това са имали гражданство на държава, която е била приета или е част от която е била приета в Руската федерация в съответствие с федералния конституционен закон и които са пребивавали постоянно на територията на държавата, приета в Руската федерация, или територия на част от държавата, приета в Руската федерация.

Милен Керемедчиев: Путин направи тиха революция в Русия

Милен Керемедчиев: Путин направи тиха революция в Русия

Либия се превръща в следващата Сирия

На 15 януари Путин, по време на обръщението си пред Федералното събрание, обяви, че едно и също лице не трябва да заема длъжността президент на Русия повече от два мандата подред.

По-късно руският държавен глава подчерта също така, че практиката на неограниченото пребиваване във властта, която беше характерна за късния съветски период, не може да реши проблема с трансформацията на властта и стабилността на страната.

Путин иска референдум за промени в конституцията, която да е над международното право

Путин иска референдум за промени в конституцията, която да е над международното право

Референдумът може да се проведе още през тази година