Антикремълската опозиция на Русия заяви в понеделник, че планира да организира голям протест следващия месец срещу предложените конституционни промени на президента Владимир Путин, които могат да позволят на Путин да управлява цял живот, съобщава "Ройтерс".

Путин с изненадващ ход разкри миналата седмица разтърсваща промяна на политическата система, което доведе до оставката на Дмитрий Медведев като министър-председател заедно с неговото правителство.

Промените на Путин, които биха променили конституцията за създаване на нови центрове на власт извън президентството, според мнозина дават на 67-годишния Путин възможност да разшири властта си, след като мандатът му изтече през 2024 година.

Опозиционният политик Иля Яшин обяви в понеделник координирани планове на опозицията за протестен марш срещу инициативата на Путин на 29 февруари в Москва.

Лавров: Приматът на руската конституция над международното право не е уникална ситуация

Лавров: Приматът на руската конституция над международното право не е уникална ситуация

В много западни страни положението било същото

"Обществото се нуждае от голям и наистина масов протест", пише Яшин, който коментира, че промените на Путин представляват ход да "управлява завинаги".

"Това ще бъде политически марш, чиято основна цел ще бъде да се призове към ротация на властта и да се протестира срещу узурпацията на властта", заяви Яшин.

Яшин обясни, че протестът, разрешение за който ще бъде поискано от московските власти, има подкрепата на широк кръг антикремълски групи, включително фондацията за борба с корупцията на опозиционния политик Алексей Навални. Навални публикува съобщението на Яшин в социалните медии.

Путин доминира в руската политика като президент или като премиер в продължение на две десетилетия. Предложените от него промени, които ще бъдат подложени на общонационално гласуване на все още неуточнена дата, досега не предизвикаха големи протести.

Над 1000 души преминаха през Москва в неделя в събитие, което критик на Кремъл се опита да превърне в протест срещу реформите, но много демонстранти предпочетоха да изразят несъгласие по други въпроси.

Путин не иска да се връща към времената на неограничен президентски мандат

Путин не иска да се връща към времената на неограничен президентски мандат

"По-добре да не се връщаме към ситуацията от 80-те години"