Правителството на Русия изненадващо подаде оставка. Това обяви премиерът Дмитрий Медведев след обръщението на президента Владимир Путин пред Федералното събрание по-рано днес.

Междувременно Путин благодари на правителството на Медведев за съвместната работа, "въпреки че не всичко се получи". Руският държавен глава каза още, че в близко бъдеще ще се срещне с всеки член на кабинета. Засега той ги моли да продължат да изпълняват задълженията си изцяло.

Руският държавен глава съобщи намерението си за създаването на позицията заместник-секретар на Съвета за сигурност и е предложил тази длъжност на Медведев. По думите на Путин Медведев винаги се е занимавал с въпроси за подобряване на отбраната и сигурността на страната. Путин като президент автоматично е и председател на Съвета за сигурност.

Както отбеляза Медведев, президентът е очертал не само приоритетите на работата за предстоящата година, но и е очертал редица фундаментални промени в конституцията на Русия.

"Тези изменения, когато бъдат приети... ще направят значителни промени не само в редица членове на Конституцията, но и в баланса на властите като цяло", изтъква Медведев.

Както е посочил премиерът в оставка, в този контекст било очевидно, че правителството трябва да предостави на президента възможност да вземе всички необходими решения.

"И при тези условия смятам, че е правилно, че в съответствие с чл. 117 от Конституцията на Русия правителството подаде оставка", допълни той.

Сред възможните кандидати за следващ премиер са кметът на Москва Сергей Собянин, икономическият министър Максим Орешкин и енергийният министър Александър Новак.

По-рано днес в обръщението си до Федералното събрание Путин предложи да се възложи на Държавната дума не само да координира, но и да одобрява кандидатурата на министър-председателя, което сериозно ще промени политическата система, но в същото време щяло да направи взаимодействието между представителната и изпълнителната власт по-ефективно.