Китай да посредничи във войната на Русия срещу Украйна. За това се обяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

"Няма алтернатива. Ние европейците не можем да бъдем посредници, това е ясно. Не могат да бъдат и САЩ. Кой друг? Трябва да е Китай, вярвам в това", заяви Борел в интервю за испанския вестник El Mundo.

Но Борел, който е от Испания, призна, че не е имало твърди планове от враждуващите страни и техните поддръжници за външно посредничество от Китай.

"Ние не сме го поискали и китайците също не са го искали", уточни той.

Борел защити доставката на европейско оръжие в зоната на военни действия и налагането на сурови санкции срещу Русия.

И Китай бойкотира санкциите на Запада срещу Русия

И Китай бойкотира санкциите на Запада срещу Русия

Пекин иска да запази нормални икономически и търговски отношения с Москва

Тези мерки са абсолютно необходими, каза той, независимо от едновременните дипломатически усилия за уреждане на конфликта.

Доставките на оръжие позволяват на украинците да се защитават, да бъдат в по-добра позиция да преговарят и, ако е възможно, да постигнат прекратяване на огъня, каза бившият испански външен министър и бивш председател на Европейския парламент.

"И след това дипломацията трябва да изиграе своята роля, тук Китай "трябва да играе роля", подчерта той.

Лайен: ЕС затваря небето си за руски самолети, изпраща оръжие на Украйна

Лайен: ЕС затваря небето си за руски самолети, изпраща оръжие на Украйна

Спира се и достъпът до руски държавни медии

Припомняме, че Китай отказа преди дни да се присъедини към финансовите санкции, наложени на Русия от САЩ и европейските правителства. Китай е важен клиент на руски петрол и газ и е единственото голямо правителство в света, което отказа да разкритикува нападението на Русия срещу Украйна.

Европейският съюз (ЕС) трябва да се отърве от енергийната си зависимост от Русия чрез диверсификация и енергиен преход. Ние сме решени да ограничим капацитета на президента Владимир Путин да финансира своята жестока война. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Мадрид с испанския премиер Педро Санчес.

Лайен: ЕС трябва да бъде енергийно независим от Русия

Лайен: ЕС трябва да бъде енергийно независим от Русия

ЕС предоставя първи транш от 500 милиона евро за подпомагане на бежанците