Да се възобновят преговорите във Виена по ядреното споразумение с Иран. За това настоя върховният представител по външната политика на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел.

Говорих с иранския външен министър Амир Абдулахиан да обсъди следващите стъпки за възстановяване на преговорите по ядрената програма на Иран.

Това написа Борел в "Туитър".

Важно е да преговорите да тръгнат. Колкото повече чакаме, толкова по-трудно става да приключим преговорите.

ЕС получил "достатъчно положителен" отговор от Иран за подновяване на ядрените преговори

ЕС получил "достатъчно положителен" отговор от Иран за подновяване на ядрените преговори

Жозеп Борел отчита напредък

Осмият кръг от преговорите за започна във Виена на 6 декември 2021 г. Преговорите се фокусират основно върху премахването на санкциите срещу Иран и разрешаването на някои критични въпроси.

Припомняме, че на 13 май Борел заяви, че смята, че е постигнат достатъчен напредък по време на консултациите между неговия пратеник и ирански служители в Техеран тази седмица, за да се подновят ядрените преговори след два месеца безизходица.

Преговорите за възобновяване на т.нар. иранска ядрена сделка от 2015 г. със световните сили буксуваха от март, основно поради настояването на Техеран Вашингтон да изключи Иранската революционна гвардия от списъка си с терористични организации.

След завръщането на координатора на преговорите Енрике Мора обратно в Европа, Борел отбеляза, че отговорът на Иран е бил "достатъчно положителен".

Тези въпроси не могат да бъдат разрешени за една нощ, все пак уточни той.

САЩ са песимисти за сделка с Иран

САЩ са песимисти за сделка с Иран

Напрежение около ядрените амбиции на Техеран

Властите в Иран обявиха през април, че ще се върнат на преговорите по ядреното споразумение във Виена единствено при сигурна сделка, като последните стъпки зависят от Вашингтон.