Дискусията за евентуални доставки на изтребители от западния блок за Киев, за да съумее да се противопостави и спре войната на Путин, продължава и днес.

Върховният представител на Европейския съюз по външните работи Жозеп Борел не ги изключва, пише Der Standard. Борел заяви, че не би се изненадал, ако държави като САЩ и Германия в крайна сметка променят позицията си за снабдяване на Украйна с бойни самолети.

Доставката на танкове също е била много спорна в началото, припомни Жозеп Борел преди началото на срещата на върха ЕС-Украйна в Киев, която ще се състои днес.

Той заяви, че при всички досегашни доставки на оръжие е имало предупреждения и притеснения за риска от ескалация. В крайна сметка обаче беше постигнато споразумение по въпроса и тази "червена линия" беше премината.

Борел не пожела да отговори на въпроса дали той самият подкрепя доставките на изтребители. "Моята задача е да постигна консенсус", каза комисарят по външните работи и обясни, че не е полезно публично да се застъпват позиции, които биха могли да застрашат тази възможност.

Ръководителите в ЕС готови да окажат повече военна помощ на среща в Киев

Ръководителите в ЕС готови да окажат повече военна помощ на среща в Киев

Все пак ЕС би отказал на Украйна да получи бързо членство

Отказът на САЩ да предоставят на Украйна изтребители F-16, както наскоро каза президентът Джо Байдън, може да се разглежда не като окончателно "не", пише "Политико", позовавайки се на свои източници в Пентагона.

Вашингтон може да се върне към този въпрос след време, но засега предпочита да се съсредоточи върху оборудването на Украйна с нападателни оръжия, коментира изданието.

САЩ към момента смятат, че бойни самолети няма да играят голяма роля в битките, които се очакват през пролетта. Освен това изобщо няма време за обучение на украински пилоти.

Въпреки това, пише "Политико", САЩ не изключват, че могат да дадат разрешение на други страни да доставят F-16 на Киев.

Полша, Нидерландия и Франция вече изразиха готовност да разгледат този въпрос.

Великобритания също отказа изтребители за Украйна

Великобритания също отказа изтребители за Украйна

Лондон не смята подобен ход за практичен