Трябва ли Западът да се страхува от ескалация от страна на Русия? Този въпрос обсъжда руската редакция на BBC в няколко поредни материала на фона на ясните вече доставки на танкове за Киев, реакциите на Русия и заявките на украинския президент Володимир Зеленски, че на украинската армия й трябват далекобойни оръжия, за да може да спре нападенията върху цивилни обекти. Във вечерното си обръщение Зеленски посочи като пример руския обстрел на Костантиновка, при който загинаха трима души. Подобен обстрел се случва редовно в украинските градове, казва Зеленски.

В речта си Зеленски подчерта важността на това Украйна да получи американски ракети ATACMS, всички искания за които Вашингтон досега е отхвърлял. Ракетите от този тип имат обсег на действие до 300 км и използването им ще позволи на украинските военни да нанасят удари по складове за боеприпаси и руски линии за доставки далеч от фронтовата линия. В допълнение към ATACMS доставката може да включва и ракети GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) с обсег на действие до 150 километра, за които в края на ноември "Ройтерс" съобщи, че корпорацията Boeing е излязла с предложение към Министерството на отбраната на САЩ.

Вчера пък Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, заяви, че Украйна вече води разговори със западни партньори за доставки както на самолети, така и на оперативно-тактически ракети.

Украйна води ускорени преговори със Запада за ракети с голям обсег

Украйна води ускорени преговори със Запада за ракети с голям обсег

Киев иска американски ракети ATACMS, засега Вашингтон отказва

Много западни лидери - от Берлин до Вашингтон - често обясняват нежеланието си да предоставят модерни нападателни оръжия на Украйна със страха от евентуална ескалация на конфликта - по-специално с риска страните от НАТО да бъдат въвлечени във войната или Путин да използва оръжия за масово унищожение.

"Този разказ, който активно се популяризира от Кремъл, със сигурност помага на руския президент Владимир Путин и неговите съюзници да отклонят вниманието на обществеността от факта, че Русия е нападнала Украйна и е окупирала част от територията на суверенна държава без никаква причина", смята колумнистът на CNN Люк Макгий. Той посочва обаче, че почти всички експерти са съгласни, че нито един член на НАТО не е дори близо до военен конфликт с Русия според международно приетите определения за такъв конфликт. "По този начин идеята, че НАТО е във война с Русия, е отхвърлена от самото начало", пише Макгий.

Той цитира и експерта от Международния институт за стратегически изследвания Уилям Алберк, който определя война на НАТО с Русия: "Войната би означавала, че сили на НАТО или САЩ в униформа от територията на НАТО нанасят удари по руски сили, руска територия или население."

Кремъл със сигурност се опитва да се възползва от "сивите зони", които съществуват във всеки съвременен конфликт, за да представи НАТО като основен агресор в Украйна. Такива сиви зони са например предоставянето на данни от Запада на Киев за удари по руски цели.

Всичко това е в полза на Кремъл, тъй като поддържането на идеята, че Русия воюва с НАТО в Украйна, му позволява да прикрие слабостта и некадърността на армията си, а намеците за използване на ядрени оръжия са оправдани точно дотогава, докато Кремъл вижда, че този инструмент работи, а Западът е готов да направи отстъпки.

С напредването на войната Западът и НАТО са принудени да научат трудни уроци в реално време, пише колумнистът. Въпреки това, когато Русия предупреждава за ескалация, западните столици не трябва да забравят един факт: Русия е агресорът в този конфликт.

"В крайна сметка, какъвто и шум да вдигат представителите на Кремъл, че Западът се опитва да унищожи Русия, досега в този конфликт само една суверенна държава е нападнала друга и незаконно е завзела нейна територия", заключава Люк Макгий.

Влиятелният британски седмичник Spectator предупреждава, че нерешителността на партньорите на Украйна при осигуряването на необходимия брой танкове може да окаже сериозно влияние върху развоя на конфликта през тази година.

Авторът на статията Джак Уолтинг, старши научен сътрудник в Кралския институт за отбранителни изследвания, смята, че бойната мощ на руските части в Украйна сега е в най-ниската си точка. "На бойното поле се намират зле обучени войници, оборудвани със старо оборудване от различни видове и изпитващи остър недостиг на боеприпаси. В същото време броят на руските сили в региона е толкова голям, че Украйна може да постигне напредък само чрез решително настъпление.

Бъдещата украинска офанзива обаче така или вече е пострадала от нерешителността на западните съюзници. Експертът е скептично настроен към обещанията за доставка на различни танкове, обявени като западна помощ миналата седмица.

Статията критикува разнородността на танковете, различните изисквания за тяхната поддържка и общият им малък брой. "Разгръщането им в пълноценни бойни сили, подкрепени от бойни машини на пехотата и артилерия, ще изисква значителен брой украинци, обучени да воюват с всички съответни системи, да ги поддържат и обслужват, както и да ги използват в подразделения. Всичко това отнема време."

Според Джак Уолтинг, поради обструкциите и некомпетентността на германското правителство, от всички възможни положителни варианти Украйна е получила най-лошия. Вместо да получи голям брой танкове от един модел, ВСУ ще получи танкове от три различни типа, използвани от страните от НАТО, и всеки от тях в ограничен брой. Всеки модел е труден за поддържане по свой собствен начин, а и значително е увеличено времето, необходимо за придвижване на танковете до бойното поле.

"Преди това западните партньори изгубиха три месеца, за да обсъдят дали изобщо да изпратят танкове в Украйна. Киев едва ли ще забрави, че глупавите увертюри на канцлера Олаф Шолц са стрували и ще продължат да струват живота на украинците", смята авторът.

В същото време, отбелязва Валтинг, в настоящия конфликт най-важна роля ще играят не толкова характеристиките на отделните превозни средства, а най-вече техният брой. Правенето на сравнения между техническите и тактически характеристики на руските и натовските танкове са безсмислени. Натовските танкове несъмнено печелят, но в една пълноценна сухопътна война броят на машините на бойното поле и начинът им на тяхното управление са много по-важни от качествата на отделния танк.

"Затова след няколко месеца може да се окаже, че именно създаденият на Запад конвейер за доставка на танкове и обучение на украинските военни ще даде предимство на украинците", утвърждава Spectator.