Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел каза по време на посещение в Киев в неделя, че Украйна се нуждае от повече военна помощ и той обеща продължаваща подкрепа от ЕС, цитира думите му Ройтерс.

"Украйна се нуждае от повече (военни) способности и се нуждае от тях по-бързо", каза той в изявление, публикувано в X, платформата, известна преди като "Туитър". Той каза, че е обсъдил "непрекъснатата военна помощ от ЕС" по време на първата си лична среща с новия министър на отбраната Рустем Умеров.

"Ние подготвяме дългосрочни ангажименти за сигурност за Украйна", добави Борел.

Умеров, чието назначаване от президента Володимир Зеленски беше одобрено от парламента на 6 септември, благодари на Борел в изявление за X за "постоянната подкрепа" и каза, че срещата е "отправна точка за страхотно сътрудничество".

Той каза, че техните дискусии относно военната помощ на ЕС за Украйна са обхващали "артилерия и боеприпаси, противовъздушна отбрана, EW (EW е акроним за електронна война - бел.ред) и дългосрочни програми за помощ, обучения и локализация на отбранителната индустрия" в Украйна. 

Тази седмица Европейската агенция по отбрана каза в отговор на въпроси на Ройтерс, че седем държави от ЕС са поръчали боеприпаси по схема за обществени поръчки, за да доставят спешно необходимите артилерийски снаряди на Украйна и да попълнят изчерпаните западни запаси.

Риши Сунак: Нямаме планове да изпращаме военни инструктори в Украйна

Риши Сунак: Нямаме планове да изпращаме военни инструктори в Украйна

Така той опроверга изказване на своя министър на отбраната от по-рано