Британският премиер Риши Сунак каза в неделя, че към момента няма планове за разполагане на военни инструктори в Украйна, отхвърляйки думите на неговия министър на отбраната, че Обединеното кралство иска да започне обучение на военни на украинска територия, предава Ройтерс.

Към настоящия момент Великобритания и нейните съюзници избягват официално военно присъствие в Украйна, за да намалят риска от пряк конфликт с Русия.

Британският министър на отбраната Грант Шапс, който беше назначен на този пост миналия месец, каза в интервю за вестник The Sunday Telegraph, че иска да разположи военни инструктори в Украйна, в допълнение към обучението на украинските въоръжени сили във Великобритания или други западни страни.

Часове след публикуването на това интервю Сунак каза, че няма непосредствени планове за изпращане на британски войски в Украйна.

"Това, което каза министърът на отбраната, беше, че може би е възможно един ден в бъдещето да проведем част от това обучение в Украйна", каза Сунак пред репортери в началото на годишната конференция на управляващата Консервативна партия в Манчестър.

"Но това е нещо в дългосрочен план, а не тук и сега. Британски войници няма да бъдат изпращани да се бият в настоящия конфликт."

Бившият руски президент Дмитрий Медведев в неделя каза, че всички британски войници, обучаващи украински войски в Украйна, ще бъдат легитимни цели за руските сили.

Великобритания осигури петседмични курсове за военно обучение на около 20 000 украинци през последната година и възнамерява да обучава подобен брой и занапред.

Украинските военни са разочаровани от обучението на инструктори от НАТО

Украинските военни са разочаровани от обучението на инструктори от НАТО

Напрежение сред съюзниците