Британското правителство иска да разположи военни инструктори в Украйна, в допълнение към обучението на украинските въоръжени сили във Великобритания или други западни страни, както e в момента. Това каза британският министър на отбраната Грант Шапс в интервю за Sunday Telegraph.

Великобритания и нейните съюзници избягваха официално военно присъствие в Украйна, за да намалят риска от пряк конфликт с Русия.

Великобритания осигури петседмични курсове за военно обучение на около 20 000 украинци през последната година и възнамерява да обучава подобен брой и занапред.

Шапс каза, че има възможност да се предложи военно обучение в Украйна след дискусия в петък с британски военни началници.

"Днес говорех за евентуално приближаване на обучението и всъщност и в Украйна, каза той. Особено в западната част на страната, мисля, че възможността сега е да донесем повече неща "в страната", добави той.

Шапс добави, че се надява британски отбранителни компании като BAE Systems да продължат с плановете си за създаване на оръжейни фабрики в Украйна.

Великобритания обеща на Украйна десетки хиляди артилерийски снаряди

Великобритания обеща на Украйна десетки хиляди артилерийски снаряди

Подкрепа срещу руската агресия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в събота, че иска да превърне отбранителната индустрия на страната си в голям военен център, като си партнира със западни производители на оръжия, за да увеличи доставките на оръжие за контранастъплението на Киев срещу Русия.

Премиерът Риши Сунак назначи Шапс министър на отбраната на 1 септември след оставката на неговия предшественик Бен Уолъс.

Министерството на отбраната на Великобритания редовно публикува разузнавателни доклади за войната.