През последните седмици стотици бойци, които преди са били свързани с частната военна компания "Вагнер", вероятно са започнали да се преразпределят в Украйна като отделни лица и малки групи, сражавайки се за различни проруски части. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че "Вагнер" се е оттеглила от бойните операции в Украйна в началото на юни, преди неуспешния бунт на 24 юни и последвалата смърт на основателя на частната армия Евгений Пригожин и други нейни високопоставени лидери в самолетна катастрофа на 23 август.

Британското разузнаване уточнява, че точният статут на преразпределящите се бойци е неясен. Възможно е обаче някои от тях да са се прехвърлили към части от официалните сили на руското министерство на отбраната и други частни военни компании.

Няколко доклада предполагат съсредоточаване на ветерани от "Вагнер" около Бахмут: техният опит вероятно ще бъде особено търсен в този сектор. Мнозина ще бъдат наясно с текущата фронтова линия и с местните тактики на украинските сили, след като са се сражавали на същия терен миналата зима, посочват от британското МО.

Украйна: На фронта отново пристигнаха вагнеровци

Украйна: На фронта отново пристигнаха вагнеровци

Киев не ги разглежда като опасност сравнима с преди година, когато са били водени от Евгений Пригожин