Някои наемници от руската наемническа групировка "Вагнер", които заминаха за Беларус, са подписали договори с руското министерство на отбраната и сега отново са дислоцирани в Украйна, каза Иля Евлаш, представител на командването на Източната група войски на Въоръжените сили на Украйна, цитира думите му руската служба на Би Би Си.

По-рано оператор на въздушно разузнаване от 92-ра бригада на украинските въоръжени сили, воюваща в този район, каза пред CNN, че бойци на "Вагнер" са се появили отново на бойното поле близо до Бахмут в Донецка област.

"Бивши служители на ЧВК "Вагнер" реално присъстват на територията на Източната група войски. Те участват във военни действия", каза Евлаш пред "Украинская правда". "По-конкретно, те идват от територията на Беларус, където са били техните лагери."

Според него в момента подразделенията на "Вагнер" се разформироват, а някои от тях подписват договори с руското министерство на отбраната за участие във войната срещу Украйна на различни позиции, по-специално като инструктори. Някои от тях отиват в редовни бойни части.

"Те не представляват такава заплаха, каквато бяха например преди година, поради загубата на основния им лидер Евгений Пригожин", добави Евлаш.

Това е първото официално потвърждение от Украйна за завръщането на вагнеровците на бойното поле. Досега проруските военни блогъри разпространяваха съобщения за това в своите канали в "Телеграм".

Според анализатори от Американския институт за изследване на войната (ISW), подобни доклади показват, че елементите на групата "Вагнер" вече не представляват единна сила. Това означава, че формирования, събрани от бойци на "Вагнер", едва ли ще имат забележим ефект върху хода на военните действия, смятат експерти.

Според украинската гранична служба доскоро на територията на Беларус е имало над 6 хиляди вагнеровци. Сега, според службата, там остават около 500 наемници.

Украйна удря "Вагнер" и в Судан?

Украйна удря "Вагнер" и в Судан?

Използвана е необичайна за Африка тактика