Бившият министър на енергетиката Грант Шапс замени Бен Уолъс в четвъртък като министър на отбраната на Великобритания, повишение за човек, на когото правителството разчита като добър медиен комуникатор, но му липсва пряк опит в армията.

Съюзник на министър-председателя Риши Сунак, Шапс поема задачата, когато Великобритания се опитва да увеличи производството си на оръжия, особено артилерийски снаряди, в опит да помогне на Украйна да отблъсне руските сили и да попълни собствените си запаси.

Британското правителство назначи бившия министър на енергетиката Грант Шапс за нов министър на отбраната на страната в четвъртък, заменяйки Бен Уолъс, който каза, че иска да се оттегли след четири години в ролята и ще напусне като законодател в следващите национални избори.

Уолъс, който беше представен като потенциален наследник на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пое водеща роля в оформянето на отговора на Великобритания на инвазията на Русия в Украйна миналата година.

Под неговото ръководство, Великобритания предостави 2,3 милиарда лири (2,9 милиарда долара) военна помощ на Киев през 2022 г. и стана първата страна, която започна да доставя на Украйна крилати ракети с голям обсег през май тази година, за да помогне за прекратяването на най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна война.

Бен Уолъс: Украйна не трябва да благодари, а да убеждава

Бен Уолъс: Украйна не трябва да благодари, а да убеждава

Обяснява думите си на срещата във Вилнюс

54-годишният Шапс посети Киев по-рано този месец, като обяви гаранции за експортно финансиране и също така посети детската градина, посещавана някога от малкия син на семейството, който сега живее с него по британската схема "Домове за Украйна".

Канцеларията на Сунак съобщи, че кралят е одобрил назначаването му.

Уолъс остана на поста миналата година, когато Великобритания премина през един от най-бурните периоди в политическата си история, с напускането на двама министър-председатели заради скандал и икономически сътресения.

Това ще бъде петият държавен пост на Шапс през последната година, след като е служил в четири различни министерства - на транспорта, на вътрешните работи, на бизнеса и след това в енергетиката и нетната нула. Назначаването му едва ли ще промени подкрепата на Великобритания за Украйна срещу Русия.

Великобритания получава американските F-35А още тази година

Великобритания получава американските F-35А още тази година

Те ще бъдат разположени във ВВС база Лейкънхийт