"Коментарите ми за това как най-добре да подкрепим Украйна предизвикаха голям интерес, но бяха погрешно представени", написа Бен Уолъс в социалните мрежи.

"За протокола, като човек, който е на предната линия на подкрепата за Украйна, обсъдих предизвикателствата, които могат да възникнат, докато работим за общата цел да помогнем на Украйна да получи това, от което се нуждае, за да победи тази незаконна инвазия", обяснява Уолъс и продължава, че всъщност коментара му е бил насочен към Украйна, но не за да изразява още благодарности, а за да се обърне към тези страни и общества, в които все още не среща достатъчно подкрепа.

"Говорих за това, че понякога Украйна трябва да признае, че в много страни и в някои парламенти няма толкова силна подкрепа, колкото в Обединеното кралство. Това не се отнася за правителствата, а по-скоро за гражданите и депутатите в цялата международна общност", пише британският началник на отбраната.

Бен Уолъс изказва задоволството си, че в Обединеното кралство и сред партиите в парламента, и сред обществото управляващите имат щастието да се ползват с подкрепа за усилията си за помощта на Украйна. "Рейтингът на одобрението ни за подкрепа на Украйна е сред най-високите в Европа - над 70%", отбелязва Уолъс и допълва, че неговият коментар е имал за цел да припомни, че е нужно да говорим не само на себе си, а да се достига и до други граждани, които все още имат нужда да бъдат убеждавани.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс Уолъс призова Украйна да изрази по-голяма благодарност към партньорите си за предоставената военна подкрепа, на което Зеленски отговори, че е готов всяка сутрин да благодари лични на министъра. Тези думи предизвикаха критики от страна на някои негови колеги.

Зеленски: Би било абсурдно, ако НАТО не определи срок за присъединяването на Украйна

Зеленски: Би било абсурдно, ако НАТО не определи срок за присъединяването на Украйна

Източници споделят че тази реалност е почти окончателна и че Украйна трябва да я приеме

По-рано Уолъс сподели пред вестник "Гардиън", че когато е пристигнал в Украйна, веднага му е бил предоставен списък с оръжия, необходими на ВСУ. "Знаете ли, ние не сме "Амазон", казах им миналата година, след като пътувах 11 часа, за да получа списък", заяви британският началник на отбраната.

Уолъс уточнява отново, че думите му за Amazon са казани още миналата година и са имали за цел да подчертаят, че отношенията на Обединеното кралство с Украйна не са сделка, а партньорство, и добавя, че той лично ще продължи да подкрепя Украйна докрай - колкото е необходимо.

Радев: Украйна настоява да води тази война, но Европа плаща сметката

Радев: Украйна настоява да води тази война, но Европа плаща сметката

Точно в такива критични времена българските управляващи нямат собствено мнение