Президентът Владимир Путин "рискува да загуби всичко", ако Русия не изтегли войските си от Украйна. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс за Си Ен Би Си.

В кулоарите на срещата на високо равнище по въпросите на отбраната на министрите на отбраната в Сингапур той посочи, че скорошната доставка от Великобритания на крилати ракети Storm Shadow с голям обсег на действие е дала "тласък" на контранастъплението на Украйна.

По негови думи въпреки че няма "магически куршум", британското правителство смята, че Украйна набира скорост.

"Виждаме, че Русия все още е под натиск - запасите ѝ се изчерпват. Мисля, че безразсъдното и незаконно атакуване на критична национална инфраструктура и цивилни райони всъщност е признак на отчаяние, а не знак за силата на руския режим. Така че съм оптимист за бъдещето", отбеляза Уолъс.

По-рано тази седмица бяха нанесени въдушни удари по украинската столица Киев, въпреки че Русия отрича нейна мишена да са цивилни. Междувременно Москва беше атакувана от дронове. Президентът Владимир Путин заяви, че нападенията са били насочени към руски цивилни, а външното министерство на страната обеща да отговори с "възможно най-суровите мерки".

Байдън: Путин сериозно сбърка с нахлуването си в Украйна

Байдън: Путин сериозно сбърка с нахлуването си в Украйна

Позиция на президента на САЩ

Уолъс подчерта, че единственият път към мир е Русия да прекрати своята инвазия и да изтегли войските си от украинска територия - призив, в който Москва едва ли ще се вслуша.

"Мисля, че е наистина важно Русия да разбере, че ако иска да излезе не само от международната изолация, но и от това, което прави в Украйна, тя трябва да започне да се изтегля", настоя министърът.

"Всеки може да види реалността - вероятно с изключение на президента Путин - че те са загубили 250 000 души от своите въоръжени сили, убити или ранени, загубили са над 10 000 бронирани превозни средства, в окаяно състояние са", обобщи той.

Мечтата на Путин за руска победа в Украйна се изпарява

Мечтата на Путин за руска победа в Украйна се изпарява

Инвазията буксува, а Кремъл хвърля нови мъже в месомелачката

Уолъс отбеляза и "нарастващото напрежение" в политическия и военен апарат на Русия. Евгений Пригожин, лидерът на руската наемническа група "Вагнер" и бивш близък съюзник на руския президент, отправи остри публични критики срещу военните усилия на Кремъл.

"Надявам се, че реалността става ясна за руската система и смятам, че първата стъпка към мира е изтеглянето на тези сили", настоя Уолъс.

Запитан дали по-нататъшна ескалация на конфликта или усещане, че Москва е въвлечена в ескалираща сухопътна война, увеличава рисковете Путин да използва ядрени оръжия, британският военен министър отбеляза важността на срещата на Индия и Китай в края на миналата година, когато бяха изразени опасения относно ядрена ескалация.

"Не забелязваме увеличение на заплахата от руснаците. Но смятам, че ключът тук е президентът Путин да е наясно, че не може да спечели в Украйна, да осъзнае, че рискува да загуби всичко", подчерта Уолъс.

Колко вероятно е Русия да започне ядрена война?

Колко вероятно е Русия да започне ядрена война?

Путин постави ядрените си сили в повишена готовност в началото на конфликта и продължава да дрънка с оръжие